
Nedavna studija pokazala je da je konzumacija hrane s puno raznovrsnih začina umjesto soli rezultirala manjim unosom natrija dnevno, i to za gotovo 1000 miligrama dnevno.
Začini se čine jednostavnim stvarima – dodate ih malo kako bi
popravili jelo i to je to… ali tu ima puno više nego što se
čini. Recimo, ako jedete dosta začina, dnevni unos soli pada čak
i za 1000 miligrama dnevno, što je izuzetno dobro za vaše
zdravlje.
Stoga, evo pet začina koji su jednostavni, no rade sjajne stvari
vašem tijelu:
Cimet – cimet sadrži snažne antioksidanse
zvane polifenoli za koje je dokazano da mijenjaju sastav
tijela i poboljšavaju osjetljivost na inzulin.
Jedna studija pokazala je da cimet smanjuje i nakupljanje masnoće
na trbuhu. Nekoliko drugih studija pokazalo je da cimet također
stabilizira i šećer u krvi te pomaže u kontroli apetita.
Crni papar – ovaj začin učinkovit je u
rješavanju masnoće na trbuhu. Crni papar stoljećima se
koristi u istočnoj medicini za liječenje raznih zdravstvenih
stanja, uključujući upale i probleme s trbuhom. Osim toga, crni
papar ima snažnu sposobnost u sprječavanju stvaranja novih masnih
stanica, što rezultira smanjenjem veličine struka, tjelesne masti
i razine kolesterola. Prema tome, slobodno dodajte crni papar u
svoj obrok.
Đumbir – neki znanstveni dokazi sugeriraju
da đumbir može poboljšati brojne gastrointestinalne simptome.
Studija objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology and
Hepatology sugerira da đumbir može imati jedinstvenu sposobnost
ubrzavanja pražnjenja želuca. Svježe naribani đumbir možete
dodati u marinade i preljeve za salate ili možete popiti šalicu
čaja od đumbira.
Kajenski papar – kajenski papar sadrži
kapsaicins koji daje ljutinu i čili papričicama, a upravo
kapsaicins smanjuje masnoću na trbuhu, suzbija apetit i
pojačava termogenezu – sposobnost tijela da gori hranu kao
energiju. Studija objavljena u časopisu American Journal of
Clinical Nutrition otkrila je da svakodnevna konzumacija
kapsaicina poboljšava gubitak masnoće na trbuhu.
Sjeme gorušice – znanstvenici s engleskog
politehničkog instituta s Oxforda otkrili su da konzumacija jedne
žlice senfa može pojačati metabolizam i do 25 posto tijekom
nekoliko sati nakon jela, piše Eat this. Osim toga, studija
objavljena u časopisu Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila
je da je sjeme gorušice pomaže i u rješavanju masnoće na trbuhu.



