
Osim spavanja, vježbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranjivih sastojaka u hrani koju jedete može uvelike utjecati na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.
Namirnice mogu biti zdrave, no ima onih koje jako često jedemo i
volimo, a zapravo su za nas izuzetno loše – recimo, sabotiraju
naš imunitet i čine nas neotpornima na raznorazne bolesti, između
ostalih i covid. Tri namirnice posebno su apostrofirane u svakom
ozbiljnom razgovoru s nutricionistima, pa da vidimo koje trebamo
zaobilaziti u širokom luku.
Alkoholna pića – na dugi popis razloga za
smanjenje unosa alkohola dodajte oslabljeni imunološki sustav.
Prekomjerno pijenje može dovesti do smanjenja sposobnosti vašeg
tijela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i
osjetljivima na upalu pluća i drugih plućnih stanja, sporije
zacjeljivanje rana i spori oporavak od bolesti.
Gazirani sokovi – gazirana pića zaslađena
šećerom ne donose ništa osim praznih kalorija iz šećera. Osim što
doprinose pretilosti i s njima povezanim kroničnim bolestima koje
su povezane s potisnutim imunološkim sustavom, prekomjerna
konzumacija šećera također može povećati upalu i ugroziti
sposobnost borbe protiv bolesti.
Smrznuta hrana – ovo se prvenstveno odnosi
na gotove smrznute obroke, jer za razliku od brzo smrznutog
povrća, oni ne sadrže gotovo nikakve nutrijente, već isključivo
prazne kalorije. Iako u užurbanoj modernoj svakodnevici svi češće
posežemo za ovakvim bržim rješenjima, uvijek je zdravije ispeći
jaje nego pripremiti gotov obrok u mikrovalnoj ili pećnici,
objašnjavaju stručnjaci.
Sadržaj natrija, šećera, zasićenih masti i rafiniranih
ugljikohidrata visok je, s malo hranjivih sastojaka i vlakana.



