
Blagdanski klasik, prhke linzere isprobajte u kombinaciji sa svilenkastom kremom od limuna i maslaca...
Krema od limuna, maslaca i šećera, u Britaniji poznata
kao lemon curd, omiljen je dodatak kolačima, tortama,
kroasanima, ali služi i kao mirisan namaz za kekse ili palačinke.
Tajna svilenkaste teksture je u neprestanom miješanju
sastojaka tijekom kuhanja, a kako se jaja ne bi zgrušala, valja
ih stalno imati na oku.
Ako se to ipak dogodi, kremu procijedite od grudica. Krema se
može kuhati na pari ili direktno u loncu na štednjaku, ali u
drugom će slučaju lakše zagorjeti. U hladnjaku će
trajati nekoliko tjedana, a može se i zamrznuti.
Krema od limuna sjajan je spoj s blagdanskim klasikom – prhkim
linzerima. Ovdje potražite recept za kolačiće.
Sastojci za kremu od limuna:
60 ml cijeđenog limunova soka (1 – 2 limuna)
2 žličice ribane limunove korice
60 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
42 g maslaca
Priprema:
1. Pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer, zatim ih
ulijte u lonac i kuhajte na pari miješajući. Kad se malo zagrije,
dodajte maslac te sok i koricu dva limuna.
2. Kuhajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Kako
biste provjerili je li gotova, zagrabite je kuhačom i prijeđite
po njoj žličicom – ostane li trag, spremna je.