Prehrana i zdravlje

Znate li koje su točno razlike između vegetarijanaca i vegana?

Pexels

Dok vegetarijanci ne jedu meso i mesne prerađevine, vegani uz meso, ne jedu ni jaja, mlijeko, odnosno nikakve prehrambene proizvode koji su nastali od životinja

Donosimo točne namirnice koje ne jedu jedni i drugi, kao i
razlike između vegetarijanaca i vegana te probleme na koje
nailaze.

Koje su sličnosti vegetarijanaca i vegana?

Prehrana vegetarijanaca i vegana nema
toliko kolesterola te zasićenih masti. Također, njihova
prehrana je bogata vitaminima i mineralima, kao i vlaknima. S
druge strane, s obzirom na to da u svojoj prehrani nemaju meso,
može doći do nedostatka određenih vitamina i minerala kao što su
željezo, kalcij, cink i vitamin D, a može doći i do
manjeg unošenja u tijelo vitamina B12 ili omega 3 masne kiseline.

Nedostatak ovih vrijednosti u tijelu može izazvati anemiju,
vrtoglavice, slabost ili probleme sa štitnjačom. Zbog toga je
potrebno pronaći zamjenu ili suplemente kojima će nadoknaditi ove
vitamine važne za razne funkcije u tijelu.

Vegetarijanci i vegani također imaju većinom jednake razloge
zašto ne jedu meso životinja ili proizvode nastale od životinja.

Vegetarijanci i vegani: U čemu je razlika?

Vegetarijanci ne jedu perad, divljač, ribu, školjke,
životinjske proteine ili bilo koje proizvode nastale ubijanjem
životinja, kao što su suhomesnati proizvodi. Njihova prehrana
sastoji se od voća, povrća, žitarica, mahunarki, orašastih
plodova i sjemenki. Neki vegetarijanci ne jedu ni mlijeko ni
mliječne proizvode kao ni jaja ni med, dok ih drugi
konzumiraju.

Umjesto mesa, vegetarijanci često jedu hranu koja sadrži soju
koja je odličan izvor proteina. Osim u soji, proteini se nalaze i
u leći, grahu, grašku, orašastim plodovima, sjemenkama i
cjelovitim žitaricama. S druge strane, oni vegetarijanci koji ne
jedu meso, ali konzumiraju ribu se zovu još i peskatarijanci, a
vegetarijanci koji nekada jedu i meso nazivaju se
fleksitarijanci.

Vegani u svojoj prehrani nemaju hranu koja je nastala
ubijanjem životinja, kao ni hranu koju je životinja proizvela.
Oni tako ne konzumiraju meso, mliječne proizvode, jaja kao ni sve
sastojke životinjskog podrijetla. To uključuje
želatinu, med, sirutku, pepsin, whey proteine i druge
životinjske proteine te neke oblike vitamina D3.

Vegani tako jedu leću, grašak, grah, sjemenke i orašaste plodove,
kruh, rižu i tjesteninu, mlijeka koja nisu nastala od životinja,
kao što su rižino, zobeno, bademovo, kokosovo ili sojino mlijeko
te biljna ulja. Osim toga, na njihovom se jelovniku može pronaći
i tofu, sejtan, tempeh. Hrana koju jedu vegani je bogata
antioksidansima i vlaknima. Ovakva prehrana ima brojne blagodati
i može smanjiti rizik od pojave bolesti
srca, dijabetesa tipa 2 ili prerane smrti.

Vegani i neki vegetarijanci će izbjegavati i korištenje proizvoda
i materijala nastalih od životinja, kao što su vuna, svila, koža,
krzno, a neće koristiti ni proizvode kao što su sapuni ili
svijeće koje sadrže masti životinje te neće koristiti kozmetiku
kao ni proizvode za njegu tijela koji su testirani na
životinjama.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest