Korjenasto povrće mami nas u hladnim danima na istraživanje i novu avanturu u kuhinji
SASTOJCI
500 g batata, oguljenih i narezanih na četvrtine
230 ml suncokretova ulja
300 g svijetlog šećera muscovado
3 jaja
225 g mješavine brašna za biskvite
1 žličica sode bikarbone
po žličicu mljevenog đumbira, cimeta i mješavine za
medenjake
ZA PRELJEV
150 g smeđeg šećera u prahu
2 žlice slatkog sirupa od đumbira
12 polovica pekan oraha
5 komadića ušećerenog đumbira, narezanog na štapiće
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Batate skuhajte bez soli i zgnječite
u pire. U velikoj posudi pjenjačom izmiješajte ulje, muscovado
šećer i jaja. Prosijte brašno, pomiješajte ga sa sodom bikarbonom
i začinima pa umiješajte u smjesu s jajima i s batatima. Ulijte
smjesu u posudu (18 x 28 cm) premazanu maslacem i obloženu
papirom za pečenje pa pecite oko 50 minuta. Kad se kolač ispeče,
ostavite ga da se ohladi u kalupu.
Za preljev uspite u posudu šećer u prahu, umiješajte sirup od
đumbira i žlicu vode. Miješajte dok ne nastane glatka tekuća
smjesa. Izvrnite kolač na rešetku pa ga prelijte smjesom. Pospite
polovicama pekan oraha i komadićima đumbira. Izrežite na kocke.



