
Rijetki su oni kojima nije ostalo blagdanskih delicija u frižideru. Ali, znate li kako tu hranu čuvati i koliko dugo da ne predstavlja opasnost za vaše zdravlje?
Trovanje hranom pogađa na tisuće ljudi diljem svijeta, a osim
ljetnog toplog vremena najopasnije je i ono blagdansko – zbog
neprikladnog pohranjivanja te jedenja hrane koja je promijenila
svojstva. Sve ostatke koje spremate u hladnjaku najbolje je
staviti na gornju policu, gdje je ujedno i najhladnije,
piše 24 sata.
Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti
razvoja bakterija. Ribe i riblja jela u hladnjaku mogu stajati
tri do četiri dana.
Ako se radi o kozicama ili jastozima, ogulite ih i stavite u
zamrzivač, bit će sigurne za jelo tri mjeseca. Ako želite
sačuvati ribu, najprije je odvojite od kostiju.
Meso možete čuvati nešto dulje – do pet dana, ali isključivo ako
ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u
hladnjaku. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na
temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga
na balkonu ili u ostavi, gdje tijekom dana temperatura može
narasti.
Puretina i šunka – uklonite meso s kostiju pa ga stavite u duboko
zamrzavanje gdje može stajati čak tri mjeseca. Savjetujemo da na
paketiće stavite datum kako bi se kasnije lakše snašli.
Sir
Mekane sireve omotajte masnim papirom, nikako plastičnom folijom,
jer će tako trajati dulje. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj
foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.
Umaci
Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vrijedi i za
francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krumpira i
majoneze, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa
Sveučilišta Trent, a prenosi Daily Mail.
Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne
može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već
gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše
vole slatko povrće poput krumpira – stoga je njega najbolje
pojesti u roku od dva dana.
Kolači
Rok valjanosti kremastim kolačima je četiri dana u hladnjaku, dok
oni prhki doista mogu trajati 20-ak dana. Bit će svježiji ako ih
držite na suhom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u
hladnjaku na sebe navući vlagu.
Višak slastica možete staviti u zatvorenu posudu zamrznuti. Tako
neće izgubiti vlagu i bit će kasnije ukusni za jelo. Na primjer,
kolači s glazurom će u zamrzivaču trajati oko tri mjeseca, a suhi
mogu i dulje.