Važan za hormone štitnjače

Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink

Pexels

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Doznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za
ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima
nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog dopronosi
kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u
proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi
stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito
rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju
dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje
selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u
organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj
jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog
lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan
su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i
pomoću dodataka prehrani.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi
da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost
pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno
redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku

1. akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog
dermatitisa ili alopecije

2. nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini
jezika

3. respiratornih i gastrointestinalnih problema

4. gubitka apetita

5. letargičnosti

6. gubitka kose

7. sporog zarastanja rana

8. opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira
puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija
većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i
prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica, piše Zadovoljna.hr.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim
količinama)

2. Školjke (kamenice, rakovi, škampi)

3. Mahunarke (slanutak, leća, grah)

4. Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)

5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščićI i bademi)

6. Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)

7. Jaja

8. Cjelovite žitarice

9. Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)

10. Tamna čokolada

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest