
Imamo sjajne ideje za jela s kojima se štedi vrijeme i u kojima se uživa čak i dan nakon pripreme.
Birajte između svježih, ali zasitnih salata, juha i variva,
gustih gulaša ili umaka uz omiljene priloge. Uštedite vrijeme, pa
u omiljenim tanjurima uživajte čak dva dana. Evo kako!
Salate
Salate su uvijek dobar odabir za brzinski ručak, a odlična je
stvar i to što ih možete spremiti u hladnjak i u istim okusima
uživati i idućeg dana. Zasitne salate dobit ćete dodate li voću
ili povrću žitarice i mahunarke po vlastitom izboru, a najvažnije
jest da dressing dodajete neposredno prije uživanja u
salati.
Također, spremate li je za idući dan, lisnato povrće poput zelene
salate ili špinata sačuvajte za sam kraj kako do idućeg dana ne
bi postalo meko i gnjecavo.
Juhe i variva
Kremaste i povrtne juhe, ali i variva odličan su način da kod
pripreme uštedite vrijeme i odmah pripremite duplu dozu.
Pripazite tek da ne sadrže namirnice koje nisu namijenjene
podgrijavanju kao što su gljive, krumpir ili kuhani
špinat.
Kombinaciju namirnica odaberite sami, no svakako je prilagodite
sezoni. Slanutak će biti odličan dodatak baš svakom varivu dok
guste juhe, osim vrhnjem, možete zagustiti i mlijekom na biljnoj
ili orašastoj bazi. Poigrajte se okusima, pa u svojim jušnim
spojevima uživajte čak dva dana.
Gulaši
Gulaši se kuhaju dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne
sačuvate i za dan nakon pripreme. Koristite meso po želji,
dodajte mu korjenasto povrće, malo čilija, pa pustite da se krčka
dok meso u potpunosti ne omekša, a savršen miris gustog gulaša
preuzme vašu kuhinju.
Također, dobra doza sitno sjeckanog luka na savršen će način
ugustiti svaki gulaš, pa idućeg dana svakako dodajte i malo vode
kako biste u divnom jelu na žlicu uživali čak dva dana. Poslužiti
ga možete uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha
možete pripremiti knedle.
Umaci
Umaci koje poslužujete uz rižu, krumpir ili tjesteninu bit će
odlični i dan nakon pripreme. Bolognese, umak na bazi omiljenog
mesa ili povrtne umake za idući dan svakako spremajte odvojeno od
priloga, a ako je moguće, idućeg dana pripremite svježi prilog
ili od postojećeg napravite sasvim novi.
Tako od pire krumpira idućeg dana mogu nastati njoki, a od
ostataka riže napravite arancine.