#hitrecept

Jaffa torta: Ukusna, nepečena torta s malinama ili nekim drugim voćem

Ukusna, nepečena torta s malinama ili nekim drugim voćem, po želji. Brzo i jednostavno se priprema, a divnog je okusa. Tortu dobro rashladiti, ljepše se reže kada odstoji više sati u frižideru.

Sastojci

Za koru:
● 300 g mljevenog keksa
● 200 g mljevenih oraha
● 100 g šećera u prahu
● 100 g maslaca ili margarina
● 2 dl soka od narandže

Za fil
● 1 l mlijeka
● 3 pudinga od vanilije
● 3 žlice gustina
● 200 g šećera
● 200 g maslaca ili margarina
● 2 kutije (250 g) jaffa keksa
● 300 g malina

Za dekoraciju
● šlag, slatko vrhnje ili čokoladna glazura

Priprema

Najpre pripremite fil:
Odvojiti malo mlijeka i razmutiti puding i gustin. Preostalo
mlijeko staviti na vatru zajedno sa 200 grama šećera. Kad mlijeko
provri, skuhati puding i ostaviti da se prohladi.
Umutiti razmekšali margarin i dodavati žlicu po žlicu mlakog
pudinga, mutiti mikserom dok se lijepo ne sjedini.

Dok se puding hladi, pripremiti koru:
Sve sastojke za koru staviti u zdjelu i sastaviti ih, najbolje
rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće
biti potrebno svih 2 dl.

Slaganje torte:
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm
(može i manji, a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i
formirati koru.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jaffa keks za
koru lijepo “zalijepi”. Slagati keks čokoladnom stranom okrenutom
na dolje (keks se ne umače u sok jer na njega idu smrznute maline
koje će pustiti sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se
polako stavlja žlicu po žlicu, ravnomjerno, da se prilikom
premazivanja maline ne bi pomicale.
Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.

Raspored slaganja: kora – malo fila – jaffa keks – maline –
ostatak fila – šlag.

Napomena
Na slici je torta napravljena uz neke male izmjene u odnosu na
ovaj recept: umjesto smrznutih malina stavljen je fil – 500 g
smrznutih malina i jagoda se prokuha sa 5 žlica šećera i jednom
kesicom pudinga s okusom vanilije koji je prethodno razmućen u 1
dl vode.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest