
Tajna jogurt tijesta je u tome što, ako se pravilno čuva, može stajati u frižideru i po nekoliko dana. Od ovog tijesta mogu se praviti razna jela: pizze, kiflice, peksimeti, uštipci ili što već volite.
Sastojci
500 g Pšeničnog glatkog brašna
500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 kom Praška za pecivo Docela
1 žličica soli
1 žličica šećera
1 kockica svježeg kvasca
2 komada jaja
250 ml mlakog mlijeka
400 ml jogurta
3 žlice ulja
3 žlice šećera
1.
U manjoj posudi ugrijati 250 ml mlijaka, kašikicu šećera i dodati
razmrvljeni kvasac.
Promiješati i ostaviti na toplom mjestu.
2.
U drugoj posudi pomiješati obje vrsta brašna, prašak za pecivo,
šećer, ulje i sol.
Dodati jaja i jogurt, dodati kvasac i drvenom kašikom miješati
dok se smjesa poveže
Mijesiti rukama dok se dobije fino čvrsto tijesto.
3.
Izrađeno tijesto staviti u najlonsku kesicu,istisnuti zrak iz
kesice, pa zavezati.
Ostaviti u frižider da tijesto odstoji 4 sata.
4.
Tijesto uzimati po potrebi a ostatak može stajati do7 dana u
frižideru.
Raditi peciva.



