
Sezona blitve je od lipnja do prvih mrazova. Ako je kupujete, pazite da su joj listovi izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.
SASTOJCI
500 g blitve
300 g mljevenog mesa
1suha žemlja
glavica luka
200 g kuhane riže
1 jaje
sol, paprar i malo mljevene slatke paprike
2 žlice maslaca
200 ml jušnog temeljca
400 ml mlijeka
PRIPREMA
Očistite blitvu pa listove operite i blanširajte u slanoj vodi
oko 1 min. Suhu žemlju namočite u vodu da omekša.
Glavicu luka oljuštite i narežite na kockice, a vezicu peršina
nasjeckajte. Izmiješajte mljeveno meso s iscijeđenom
žemljom, lukom, kuhanom rižom, jajem, solju, paprom i malo
mljevene slatke paprike.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Listove nadjenite mesnom
smjesom, smotajte ih i poslažite u vatrostalnu zdjelu ili visok
lim. Po sarmicama poslažite 2 žlice maslaca u listićima te
pecite 20-25 min.
Za to vrijeme na 2 žlice maslaca lagano popržite 2 žlice brašna,
pažljivo umiješajte 400 ml mlijeka i 200 ml jušnog temeljca,
kuhajte umak na posve laganoj vatri 8 min pa ga na kraju posolite
i popaprite.
Pečene sarmice rasporedite na 4 tanjura, prelijte ih umakom i
poslužite.



