
Blitva je vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo tijekom prvih ljetnih dana. Osim što sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su vitamin C, kalcij, željezo i magnezij, ona je i niskokalorična namirnica a u jednoj šalici kuhane blitve ima samo 35 kalorija
Poznato je da jača koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zubiju i kostiju. Najčešće se jede uz ribu i krumpir, prelijena maslinovim uljem i začinjena češnjakom. Ipak, osim toga postoji još mnogo zanimljivih i ukusnih recepata s ovom vrijednom namirnicom, a neke od njih donosimo vam u nastavku…
Fritaja sa blitvom
Sastojci za 4 osobe
350 g blitve
2 režnja češnjaka
1 nasjeckani luk
maslinovo ulje
4 bjelanjka
2 cijela jaja
bosiljak
malo soli i papra
1 rajčica narezana na ploške
Priprema jela
Nasjeckajte blitvu. U tavi prepržite luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte blitvu, prekrijte tavu i smanjite vatru te držite na vatri 10 minuta. Maknite sa vatre. U većoj posudi zamutite jaja, dodajte sol i papar te dobro promiješajte. Dodajte blitvu. Stavite još malo ulja na tavu te nalijte mješavinu. Na vrh stavite ploške rajčice te malo bosiljka. Pokrijte tavu te držite na vatri oko 10 minuta.

Sastojci za 4 osobe
200 g smeđe leće
1,25 l vode
1 mrkva, sitno nasjeckana
sol
timijan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
peršin
2 lovorova lista
1 žlica maslaca
1 nasjeckani luk
kumin
nekoliko listova blitve, natrganih na komadiće
1 žličica limunovog soka
papar
4 žlice jogurta
Priprema:
Dobro operite leću. Stavite je u vodu zajedno sa sljedećih 6
sastojaka.Zavrijte, a zatim smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. U
tavi otopite maslac. Pržite luk sa kuminom 7-8 minuta.Prebacite u
lonac sa lećom. Iz lonca maknite lovorove listove i
peršin.
U juhu dodajte blitvu i kuhajte 10 minuta. Juhu maknite sa vatre.
Dodajte limunov sok i papar. Kod posluživanja u svaki tanjur
dodajte žlicu jogurta.

Sastojci za 4 osobe
500 g posnog sira
Blitva
1 jaje
Sol
1 pakiranje integralnih kora
Priprema:
Blitvu, sir, sol pomiješati te dodati jedno jaje da se smjesa
poveže zatim slagati na kore. Pitu pred sam kraj zaliti sa malo
soli i vode(prokuhano) i vratiti u pećnicu da se sasuši.
Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i
pancetom
Sastojci za 4 osobe
Za tijesto:
30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola
integralnog)
20 dag maslaca
žličica kiselog vrhnja
dva žumanjka
sol i papar po želji
Za nadjev:
pola kg svježeg kravljeg sira
20 dag blitve
10 dag pancete
dva mlada luka
sol, papar
Za preljev:
pola litre vrhnja
tri jaja
svježi timijan
svježi peršin
Priprema:
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće
ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da
dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog
vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte
ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.
Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.

Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli
i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva.
Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute
boje.



