
Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite smršaviti. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete osjećati glad, počnite razmišljati o tome da pametnije birate namirnice za taj najvažniji obrok u danu.
Najbolji izbor je – zobena kaša, to potvrđuje i
najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Nutrition
& Metabolism.
Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili
podijeljeni u tri različite skupine: prva je jela zobenu kašu za
doručak, druga je jela cornflakes (kukuruzne pahuljice), a treća
je preskakala doručak i pila samo vodu.
I prva i druga skupina unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz
naredna tri sata svi sudionici su morali u više navrata
bilježiti stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi
im se pratila razina šećera i inzulina u krvi. Nakon toga su svi
dobili isti ručak kojeg je trebalo konzumirati sve dok se ne bi
najeli.
Kao što su i očekivali, znanstvenici su potvrdili da je grupa
ljudi koja je jela zobenu kašu bila najmanje gladna tijekom jutra
i podneva i pojeli su i 31 posto manje kalorija za ručak. Osim
toga zobena kaša je imala najpovoljnije djelovanje i kod osoba s
prekomjernom tjelesnom masom, oni su konzumirali čak 50 posto
manje kalorija tijekom ručka.
Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su već
tri sata nakon doručka isti osjećaj gladi kao i ispitanici koji
su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak
kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).
Zbog čega je to tako iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku
vrijednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se
zobena kaša duže zadržala u želucu, dok cornflakes (koji ima
visoku razinu šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali
i njen brzi i nagli pad.
Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko
je zobena kaša korisna ako želimo skinuti kilograme, jer onih 31
i 50 posto manje unesenih kalorija svakako će se osjetiti i
primijetiti kroz duži period.
Zašto baš zob?
Zob i njezine izvedenice poput kaše i pahuljica iznimno su
zdrava, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se zobena kaša
jede samo za doručak, varate se. Ona se može miješati s gotovo
svim jelima, kao prilog, dodatak varivu ili salati ili pak razne
slatke verzije. Može biti i osnova zdravih deserta, poput
kolačića, piše Huffington Post.
Siti ste duže
Vlakna koja sadrži zobena kaša djeluju tako da povećavaju volumen
pojedene količine u našem probavnom sustavu, zbog čega ćete nakon
zobene kaše biti dulje vremena siti. Osim toga, zahvaljujući
vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma pa je
idealna hrana za sve one koji žele smršaviti.
Snižava kolesterol
Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja
masnoća za sebe te tako snižava razine lošeg kolesterola u krvi.
Na taj način i štiti zdravlje srce te krvnih žila i smanjuje
rizik od nastanka srčanog te moždanog udara.
Snižava tlak
Od svih jela kojima možete ustabiliti svoj tlak, zobena je kaša
jedna od najmoćnijih namirnica. Djelotvorni sastojak zobene kaše
je lignan, biljno vlakno, a studije pokazuju da redovitim
uzimanjem može sniziti krvni tlak i do 30 posto.
Smanjuje rizik od raka
Cijelozrnate namirnice, uključujući i zobene pahuljice smanjuju
rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija objavljena u
časopisu British Medical Journal. Osim toga, studije pokazuju da
zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.
Nije skupo
Možete već za nekoliko kuna kupiti pola kilograma zobenih
pahuljica koje će vam trajati i tjedan dana. Čak i one iz bio
uzgoja ne koštaju više od 15 kuna. Na taj način će zobena kaša
zadovoljiti i vaš trbuh u vaš novčanik.
Zanimljivost…
Jessie Gallan (umrla u 110.-oj!), otkrila je svoj recept za
dugovječnost! Najstarija stanovnica Škotske, koja je do smrti
imala odlično zdravlje i memoriju, otkrila je svoju tajnu
dugovječnosti: “Jedite svako jutro toplu zobenu kašu i
izbjegavajte muškarce!”
Više ovdje.



