
Uzimanje nadomjestaka s omega 3 masnim kiselinama iz ribljeg ulja često se smatra jednostavnim receptom za zdravo srce, no stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.
Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su
takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše u srijedu BBC.
Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja
nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba.
No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.
Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3
masnim kiselinama izravno iz ribe.
Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput
tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput
lososa, tune ili skuše.
Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i
kruha.
No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr.
Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže: “Možemo biti sigurni
u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da
nadomjesci omege 3 štite srce”.
Profesor Tom Sanders, nutricionist s King’s College u Londonu
ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti
potiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje nadomjestaka.
“Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati”,
rekao je.
Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže: “Nekoć su
pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti
nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetijem da svoj novac
radije potroše na povrće”.



