futurologinja zna

Što ćemo jesti za deset godina i kako će na taj odabir utjecati tehnologija?

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za 5 do 10 godina.

Jedno od predviđanja dr. Morgaine Gaye je da ćemo u budućnosti
koristiti uređaje koji će biti direktno  povezani s našim
DNK-om, a s koji će nam ukazivati što bismo trebali jesti u tom
danu kako bismo iskoristili svoj puni potencijal. Uređaje ćemo
koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju
njihove analize birati namirnice.

Futurologinja okuplja istraživački tim te
primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti,
prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača
kako bi mogla donijeti predviđanja vezana za prehranu. Dr.
Morgaine Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko
iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen. Dr. Gaye ističe
kako bez obzira što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo,
uzgajamo i konzumiramo donosimo osobne, kulturne, društvene i
političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.

Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od
pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se
trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali
proizvoditi ili prodavati. Kao futurologinja prehrane dr.
Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te
predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne
ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen
određenim globalnim trendom.

Futurologinja Gaye predaje na Nottingham Trent
sveučilištu u Londonu i Lund sveučilištu u Švedskoj. Redovito
drži predavanja, seminare, radi akademska istraživanja,
objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje
prehrambene kompanije. Primarne teme su joj budućnost hrane,
budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom
namirnica. Dr. Gaye ističe kako je jedno sigurno, a to je da će u
period od 5 do 10 godina ljudi puno bolje razumjeti ono što jedu.

Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti
povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, Gaye će govoriti
na Future Tense
konferenciji
2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije
Zvijezde koja je podržala dolazak futurologinje na
konferenciju izjavio je: “Izuzetno nam je drago što možemo
podržati konferenciju Future Tense i na taj način iz prve ruke
odškrinuti vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti
proizvod koji će željeti naš potrošač budućnosti, ali nam
futurologija može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promjenu
trendova, što je dobra smjernica za planiranje budućeg
poslovanja.”

Uz Gaye na Future Tense konferenciji govorit će i drugi
futurolozi: Aric Dromi na temu pametnih gradova, David
Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd
Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na
www.futuretense.eu

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest