
Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim točkicama, u njoj se znatno povećava razina šećera
Banane su mnogima najdraže voće. Ne samo da su cjenovno
prihvatljive nego su i vrlo praktične jer ih možete ponijeti na
posao ili putovanja, a prednosti koje pružaju našem organizmu
nebrojene su. Svatko tko voli banane preferira ih jesti u
njihovoj različitoj fazi. Dok su jednima draže čvrste, tek lagano
žute banane, drugima su draže one koje već imaju smeđe točkice.
No jeste li znali da se sadržaj nutritivnih vrijednosti drastično
mijenja dok banana prolazi svoje različite faze od zelene kore
prema smeđoj?
Dok im je kora još gotovo potpuno zelena, banane u sebi imaju
obilje tzv. otpornog škroba koji se u našem tijelu ponaša poput
vlakna. Takva vrsta škroba kontrolira razinu šećera u krvi, čime
može značajno utjecati na prevenciju dijabetesa, a ujedno pomaže
sniziti razine kolesterola.
Osim toga, kada jedemo gotovo zelenu bananu, od nje ćemo biti
duže siti nego od ostalih, a to utječe i na smanjenje tjelesne
težine s obzirom na to da nećemo imati potrebu toliko posezati za
drugom hranom. Kako zelena banana ima nizak glikemijski indeks,
idealna je i za dijabetičare.
Kada dospije u svoju žutu, ali još uvijek čvrstu fazu, u banani
se počinju stvarati antioksidansi koji naše tijelo štite od
brojnih bolesti.
Jedan je od tih antioksidansa i dopamin, koji smanjuje rizik od
srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti. No unatoč uvriježenom
mišljenju, nutricionistkinja Adda Bjarnadottir napominje da
dopamin u banani nije zaslužan za podizanje našeg raspoloženja.
Naime, dopamin iz banane ne dolazi do stanica mozga, već samo
igra ulogu antioksidansa.
Kako banana postaje sve zrelija i počinje se osipati smeđim
točkicama, u njoj se znatno povećava razina šećera. Iako mnogi
vole i takvu vrstu banana, pogotovo oni koji ne mogu bez slatkog,
ta inačica banana više nema toliko prednosti u odnosu na svoje
ranije faze. Ipak, još uvijek sadrži dostatnu razinu
antioksidansa te može značajno utjecati na opću sliku našeg
imunološkog sustava.
Banane koje mnogi izbjegavaju ili ih koriste samo u smjesama za
kolače ili popularne palačinke sa samo tri sastojka, svakako su
već gotovo posve smeđe banane. Iako su one vrlo slatke te je
njihova razina nutrijenata već pri samom kraju, još uvijek sadrže
razmjernu razinu kalija, elementa koji značajno može pomoći u
borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni tlak
te pomoći u borbi s menstrualnim bolovima.
Dok su banane u ovoj fazi, lakše ih je probaviti, pa su idealne
za osobe koje se muče s probavnim smetnjama.
Izvor: Zadovoljna.hr



