Zdrav život

Evo razloga da počnete konzumirati češnjak

Thinkstock

Češnjak (bijeli luk) je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Bilo je to prije više od 5 000 godina.

Danas, u doba znanosti, saznajemo i zašto. Češnjak ima
visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke češnjaka sadrže vodu,
bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna, minerale:
natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje češnjak sadrži su: karoten, vitamin E, B1,
B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje
mu biljni antibiotik – alicin.

Češnjak se sadi u jesen ili rano proljeće. Češnjak možete
konzumirati u svim varijantama – nasjeckan, kao sok ili čaj, kao
namaz, svježi ili u kapsulama.

Miris češnjaka

Miris češnjaka nam je svima poznat i ne baš omiljen. To mu
je glavna boljka. Pripravci od češnjaka kakvi se mogu kupiti u
ljekarni djelomično rješavaju taj problem.

Ipak, mi preporučujemo svježi, po mogućnosti domaći,
češnjak. Njegov mirismožete
ublažiti peršinom, metvicom, mažuranom ili majčinom
dušicom. U nastavku donosimo popis ljekovitih svojstava
češnjaka

Ljekovitost češnjaka

Adenozin iz češnjaka sprječava stvaranje krvnih
ugrušaka.
Organske komponente iz češnjaka koje sadržavaju sumpor
smanjuju razinu kolesterola i djeluju preventivno na
razvoj malignih bolesti (u posljednjim brojevima stručnih
časopisa Journal of National Cancer Institute i Carcinogenesis
objavljeni su rezultati znanstvenih istraživanjakojima se
nedvojbeno potvrđuju antikancerogena
svojstva češnjaka).
Aminokiseline iz bijelog luka utječu na sniženje
razine štetnog kolesterola (LDL) u plazmi, odnosno na
povišenje koncentracije zaštitnog kolesterola (HDL)
Češnjak snižava razinu kolesterola i triglicerida, čak i pri
konzumaciji hrane s visokim udjelom masti.
Potvrđen je njegov vazodilatatorni učinak (učinak na
širenje krvnih žila), pogotovo na perifernim krvnim žilama,
odnosno suženim krvnim žilamaglave, oka i nogu – moguća
korist u tretiranju nekih vrsta glavobolje i
bolnih grčeva u potkoljenicama koji se kod nekih
starijih ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji.
Dovodi do snižavanja krvnog tlaka za pet do deset
posto.

[cesnjak]

Normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih
žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja
srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.
Djeluje na održavanje elastičnosti krvnih žila i
smanjenje viskoziteta krvi.
Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre,
bubrega i prostate.
Od davnine poznat antimikrobni učinak znanstveno je
potvrđeno da potječe od alicina te da je vrlo učinkovit kod
infekcije stafilokokima, E. colli, proteusom i
pseudomonasom.
Pomaže u liječenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je
djelotvoran u liječenju gripe i bronhitisa.
Dokazan je i antiparazitski učinak – u narodu se
češnjak odavno koristi za izbacivanje dječjih glista –
Enterobius vermicularis.
Dokazano je i djelovanje na herpes viruse i kvasne
gljive (Candidaalbicans).
Redovito konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od
pojave mnogih vrsta raka.

Izvor:
krenizdravo.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest