isprobajte!

Pivo – zabavno za piti, a možda još zabavnije kuhati s njim

Nema sumnje da je zabavno piti pivo, no uzimajući u obzir sve okuse koji se danas spajaju, što vas sprječava da taj napitak koristite i u kuhinji?

Tim se pitanjem bavi sve više kuhara koji smišljaju načine
iskorištavanja prednosti tog alkoholnog pića. Većina ljudi koji
ponešto znaju o hrani upoznati su s upotrebom pive u marinadama,
pogotovo za velike komade mesa. 

Primjer je proslavljeni kuhar Daniel Achilles koji se prisjeća
takve pripreme svinjetine.

U meso bi umasirali začine i limun, zajedno s pivom, a
zatim bi ga ostavili 24 do 48 sati. To je zapravo bilo
to
“, otkriva taj kuhar iz berlinskog restorana
Reinstoff. 

Ova metoda upotrebe piva nije nova, no dobar je primjer kvalitete
koje pivo kao sastojak donosi na stol. 

U ovom slučaju pivo ima nekoliko efekata“,
tvrdi Achilles.  Meso preuzima okus piva, slad u sebi ima
šećera i zbog toga omogućava karamelizaciju, a kvasac omekša
meso.

Uzimajući te prednosti u obzir lako je smisliti načine upotrebe
piva i kod drugih jela. Ograničenje je u načelu samo kreativnost
kuhara, ističe Sandra Ganzenmueller koja radi za skupinu
njemačkih sommeliera za pivo. 

Kuhar može dodati pivo umaku, staviti ga na vrh deserta
ili ga koristiti za pečenje kolača
“, rekla je
stručnjakinja. 

Važno je zapamtiti da nisu sva piva ista, pa je svako dobro za
neko jelo. Ganzenmueller početnicima preporučuje tamna piva koja
zbog velike količine slada daje moćan okus većini jela. 

Zahvaljujući craft pivskoj sceni danas na svijetu ima više vrsti
piva nego ikada – za piće, pa i za kuhanje. 

U Njemačkoj postoji 150 registriranih tipova piva, poput
belgijskog voćnog piva, koje mi ovdje možda i ne bi priznali kao
pivo
“, dodaje Njemica. U tu brojku nije uključen ni
veliki broj eksperimentalnih piva iz craft pivovara. 

Kanadski publicist Stephen Beaumont, stručnjak za craft pivo,
dugo zna da ogroman novi asortiman neobičnih, lokalno
proizvedenih piva nije samo za piće. U svojoj kuharici “The Beer
& Food Companion” pokazuje sve načine kako se ona mogu
iskoristiti. Knjiga sadrži recepte s pivom za jela poput gorušice
i umake za steak ili losos. 

Iznimna mnogostranost piva je inspirirala neke restorane da
smisle jelovnike u potpunosti orijentirane na nj, pogotovo u
gurmanskom svijetu, naglašava Achilles, a sve veći broj vrhunskih
restorana u svoje redove prima i sommeliere koji preporučuju koje
pivo uzeti uz koje jelo. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest