
U staroj Engleskoj uobičajeno je bilo da doktor propiše gutljaj gina u borbi protiv kuge odnosno gutljaj apsinta u prevenciji crijevnih glista
Većina današnjeg alkohola na tržištu je nezdrava i nikako se ne
preporučuje za svakodnevnu upotrebu ponajviše ukoliko želite biti
zdravi i tko zna poživjeti duže. Razlog tome je što se danas
alkohol konzumira iz sasvim nekih drugih razloga zbog kojih se je
konzumirao nekada davno.
Negdje 4000 godina prije nove ere pronađeni su prvi zapisi o
postojanju vina i to u starom Egiptu. U isto to razdoblje
pronađeni su i sami ostaci vina u keramičkim posudama u staroj
Grčkoj.
U ono vrijeme, ali mnogo vremena nakon, alkohol se koristio kao
medicinski dodatak. Recimo u staroj Engleskoj uobičajeno je bilo
da doktor pripiše gutljaj đina u borbi protiv kuge odnosno
gutljaj apsinta u prevenciji crijevnih glista. Naravno ta
receptura nije poživjela jako jer se dokazalo da baš i nije bila
efektna.
No, bilo kako bilo, umjerena i pametna konzumacija određenih
alkoholnih pića doista može imate legitimne benefite za naše
zdravlje.
Alkohol je prije svega odličan medij za čuvanje drugih supstanci.
Jako dugo se koristio kao glavni sastojak u apsintu, koji se
koristio za tretiranje crijevnih glisti te ostalih parazita u
probavnom traktu. Naime, alkohol ima tu mogućnost da iz raznog
medicinski korisnog bilja izvuče i zadrži sastojke potrebne za
liječenje.
Nadalje, alkohol je odličan antiseptik, i svi znamo da su njime
naši bake i djedovi prali rane prilikom lakših povreda, na kraju
krajeva sjećam se da mi je baka svaku novu posjekotinu očistila
djedinom rakijom.
Isto tako alkohol i razno bilje se jako dobro slažu i to je dobro
za sve one koji svoje zdravstveno stanje žele poboljšati
prirodnim metodama. Alkohol djeluje i kao svojevrsni katalizator
što je super kada se ne osjećamo baš najbolje.
Nakon svega toga alkohol je doista bio prilično korisna
medicinska supstanca kroz povijest, no pitamo se stoga kako nam
to alkohol može koristiti ako ga konzumiramo u umjerenim
količinama?
Prvo što dobivamo umjerenom konzumacijom alkohola je niži rizik
od kardiovaskularnih bolesti i oboljenja, što pak su potvrdili
znanstvenici s Harvarda. Naime, alkohol podiže količinu dobrog
kolesterola u krvi što pak je direktno vezano uz zdravlje samog
srca, jer ono je, kao mišić, jače.
Jedna pak studija Katoličkoga sveučilišta Campobasso u Italiji
govori da manje od četiri pića dnevno za muškarce, odnosno dva
pića dnevno za žene mogu smanjiti rizik od smrti za 18%.
Pogledamo li malo niže, prema dolje, alkohol se dokazao da čak
pomaže u smanjenju rizika od oboljenja od erektilne disfunkcije.
Naime, zbog poboljšanja krvotoka, na naš spolni život djeluje
blagonaklono kao i na srce.
Još spomenimo za kraj da alkohol smanjuje rizik od razvijanja
demencije i Alzheimerove bolesti, a u prilog tome idu studije
koje datiraju još iz 1977. godine.
S druge pak strane, alkohol može biti najveći neprijatelj našem
zdravlju, ali i samom životu. Stoga je bitno da alkohol
konzumiramo u malim odnosno umjerenim količinama te da
konzumiramo kvalitetna i što čišća alkoholna pića.
Viski je jedno od takvih pića koje će nam u umjerenim količina
ponuditi zdrav, miran i dugotrajan život.
Izvor: Gentleman.hr



