
Tko još nije čuo za bademe i to koliko su zdravi? Zasigurno su svi čuli, no jeste li znali da su još zdraviji ako ih preko noći ostavite namočene u vodi?
Bademi su prirodan izvor vitamina E, cinka, kalcija,
magnezija i Omega 3 masnih kiselina, što ih čini namirnicom koju
bismo svakodnevno trebali konzumirati.
Ali zašto bismo ih trebali namakati u vodi?
Suhi bademi sadrže enzim inhibitore u koži ploda koji postoje
kako bi ga zaštitili dok se on ne namoči kako bi proklijao. Kad
ih se otopi u vodi, ti se enzimi otpuštaju. Konzumacija
natopljenih badema (i ostalih orašastih plodova) puno je zdravija
jer je takve plodove lakše probaviti, a hranjiva im je vrijednost
veća.
Kakve su zdravstvene koristi badema koje namočimo u vodi?
Dobri su za zdravlje srca. Izvor su proteina i kalija, te
vitamina E koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i povišenog
kolesterola, te magnezija koji pomaže u prevenciji srčanog
udara.
Izvor su energije. Sadrže mangan, bakar i riboflavin, sastojke
koji ubrzavaju proizvodnju energije i metabolizam.
Koriste koštanom tkivu. Sadrže fosfor koji učvršćuje kosti i zube
te sprječava osteoporozu.
Regulira krvni tlak i sprječava tumore crijeva. Bademi sadrže
elemente koji pomažu kretanju tvari kroz crijeva i sprečavaju
nakupljanje opasnih tvari.
Dobri su za zdravlje mozga. Sadrže riboflavin i L-karnitin,
dva sastojka koja povećavaju aktivnost mozga, a time i umanjuju
rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti.



