
Nekada sam običavala sve moje drage, zdrave orašaste plodove, sjemenke i brašna čuvati u lijepim, malim staklenim posudama na kuhinjskoj polici, na otvorenom i svijetlom mjestu.
Priznajem, još uvijek mi se jako sviđa kako slatko ovo izgleda,
ali nažalost, to nije mjesto kamo pripadaju. Sad kad vidim one
gole, male oraščiće na policama izložene svoj toj svjetlosti i
toplini, stresem se. Jadni orašidi. Jadni VI!
Orašasti plodovi i sjemenke i druge prirodne, zdrave namirnice u
sebi sadrže osjetljiva ulja(mono i višestruko
nezasićene masne kiseline) koja imaju tendenciju da
se užegnu brže nego zasićene masti kada su izložena
svjetlosti, zraku i toplini, piše atma.
Užegnuta ulja tvore slobodne radikale, a sada svi znamo da
slobodni radikali štete; mogu dovesti do upale, uzrokovati brže
starenje, a također su povezani s rakom. Dakle, izbjegavamo
oštećenja slobodnih radikala koliko god možemo, zar ne?
Sastavila sam kratki popis namirnica za koje biste mogli
biti iznenađeni kad saznate da im je mjesto u čvrsto zatvorenoj
posudi – u hladnjaku!
Svi orašasti plodovi i sjemenke
Lan, sezam, suncokret, bućine golice, konopljine i chia sjemenke,
orasi, bademi, lješnjaci, indijski i brazilski orasi, kikiriki,
pistaciji,…
Kada kupite sirove, neprženo / neslane orašaste plodove i
sjemenke, stavite ih u staklene posude s čvrstim poklopcima i
stavite ih u hladnjak. Trajati će nekoliko mjeseci. Ako mislite
da ćete ih trebati kroz duži period, stavite ih u zamrzivač na 6
mjeseci do godinu dana.
Maslaci od orašida
Tahini, kikiriki, badem i lješnjak maslaci,…
Očito je da sugeriram kupnju prirodnih maslaca od orašastih
plodova bez dodanih sastojaka (šećera, dodanih masti,
emulgatora…).
Trebate pohraniti svoje orašaste maslace u hladnjak iz istih
razloga zbog kojih je potrebno pohraniti orašaste plodove i
sjemenke u hladnjak. Znam da će se neki od orašastih maslaca
razdvojiti, ali ako ih snažno promiješate prije nego što ih
stavite u hladnjak, trebali bi ostati prilično dobro izmiksani i
lako mazivi neko vrijeme. Ako se vaš maslac od orašida stvrdne u
frižideru, nije naodmet izvaditi malu količinu van i omekšati ga
prije mazanja ili dodavanja domaćem preljevu za salatu. Maslac od
orašida trebao bi trajati i do šest mjeseci u hladnjaku.
Ulja
Pogotovo polinezasićena ulja kao što su laneno, orahovo,
sezamovo,…
Lan, sezam, orah i druga polinezasićena ulja treba čvrsto držati
zatvorene u hladnjaku. Također, trebali biste znati da se
polinezasićena ulja nikada ne smiju koristiti za kuhanje, jer su
vrlo reaktivna na toplinu. Umjesto toga, ove vrste ulja je
najbolje koristiti kao preljev za salatu ili u smoothijima ili u
nekuhanim predjelima kao što je humus.
Napomena o maslinovom ulju: Maslinovo ulje je zdravo
mononezasićeno ulje, ali još uvijek vrlo sklono užegnuću.
Međutim, može biti van hladnjaka u tamnom, hladnom ormaru jer je
mononezasićeno naspram polinezasićenog te je stoga stabilnije.
No, trebali biste potražiti maslinova ulja koja dolaze pakirana u
tamnim bocama i uvijek budite sigurni da ste čvrsto stavili čep
natrag nakon što ste završili sa korištenjem. Čak i maslinovo
ulje treba koristiti samo pri niskoj temperaturi kuhanja. Ja
koristim kokosovo ulje za većinu mojih kulinarskih potreba.
Cjelovite žitarice
Pošto nisu mljevene, cjelovite žitarice zadržavaju svu svoju
prirodnu dobrobit od ulja. To je fantastično za vaše zdravlje,
ali isto tako znači da ih ne možete pohraniti u vaš ormar na
neodređeno vrijeme. Općenito je pravilo da većina cjelovitih
žitarica može trajati oko šest mjeseci u dobro zatvorenoj kutiji
/ pakiranju na suhom i hladnom mjestu. Ali, ako će se čuvati duže
od toga, trebalo bi ih pohraniti u zamrzivač najviše do godinu
dana.
Brašna od cjelovitog zrna
Još je važnije spremiti brašna cjelovitih žitarica ispravno jer
se brže pokvare od cjelovitih žitarica koje su neobrađene. To se
događa zbog toga što je njihov zaštitni sloj razbijen što
omogućuje da kisik dopre do svih dijelova zrna i brže oksidira.
Iz tog razloga, brašna od cjelovitog zrna trajati će samo oko 1-3
mjeseca na hladnoj mračnoj polici ostave i 2 do 6 mjeseci u
zamrzivaču.
Brašna od orašastih plodova
Bademovo brašno, kokosovo brašno,…
Možda je još važnije spremiti orašasti obrok / brašno odmah u
hladnjak, jer (kao što je gore navedeno) zaštitni vanjski sloj je
razbijen i stoga ima više površine na orašidima koja je
osjetljiva na oksidaciju. Mnoge renomirane trgovine čak prodaju
brašno od orašida u hladnjaku. Bilo kako bilo, svakako biste ih
trebali spremiti u frižider čim ih donesete kući, ne dulje od
šest mjeseci.



