
Tartufi i kavijar poznate su kulinarske delicije čija cijena po gramu postiže astronomske cijene, no u Danskoj takvu cijenu ima posebna sorta - krumpira.
Prvi ovosezonski krumpiri uzgojeni na turističkome otoku Samsu
nude se po cijeni od 155 dolara po kilogramu, izvijestila je
tamošnja turistička zajednica.
U opisu stoji da se zlatno-žuti gomolji iz zemlje iskopavaju
vrlo pažljivo ručno, a stručnjaci kažu da ova vrsta krumpira ima
prepoznatljiv “terroir”, što znači da se pri konzumiranju može
osjetiti specifična kombinacija faktora koji se odnose na
geografske i klimatske parametre, važne jer pridonose
jedinstvenosti sorte.
Francuska riječ “terroir” posuđena je iz
vinogradarsko-vinarske terminologije.
Poljoprivrednici i agronomi na Samsu se natječu u tome tko će
prvi ‘ubrati’ zreli krumpir, što zahtijeva posebnu vještinu i
strpljivost jer treba precizno odrediti a trenutak iskopavanja
ovoga gomoljastog povrća.



