britansko istraživanje

Kako hrana utječe na ulazak u menopauzu?

Kako hrana utječe na ulazak u menopauzu?

Prehrana bogata ugljikohidratima može potaknuti raniju menopauzu, pokazuje istraživanje sveučilišta u Leedsu kojm je obuhvaćeno 914 Britanki.

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community
Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i
rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na
prosječni početak menopauze oko 51. godine.

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom
ribom, graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu
menopauzu za godinu i pol.

No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi čimbenici, uključujući
gene, utječu na početak menopauze, piše BBC.

Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci
napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj
jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne
dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza
njihova otkrića.

Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje
zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne
kiseline u plavoj ribi.

Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na
inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu
estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih
ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica,
kažu stručnjaci.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest