
Jeste li znali da ovaj ukusni i hranjivi mliječni napitak možete napraviti sami i bez puno truda? Pritom ćete uštedjeti i učiniti dobru stvar za sebe i bližnje.
Kefir gljiva, Tibetanska gljiva (kefirna zrnca)
Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se može
vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno,
kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu
jednaka. Želite li kefir gljivu ili ju imate i želite darovati
možete ostaviti kontakt podatke u komentarima ispod članka.
Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira.
Gljiva Kefir (kefirna zrnca) se tako
konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego
zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne
masti.
Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se
pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju
kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku
vrijednost kao domaći.
Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir?
Razlozi su sljedeći – domaći kefir je
osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji
okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir
se može proizvoditi brže i u velikim količinama.
No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše
zdravlje koja industrijski kefir nema.
- na regulaciju krvnog tlaka
- liječi kardiovaskularne bolesti
- snižava kolesterol
- jača imunitet
- kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
- kod oboljenja jetre i bubrega
- kod unutarnjih i vanjskih čireva
- liječi upale – antibiotsko djelovanje
Neki svakodnevni korisnici kefira su nam u razgovoru prijavili i
gubitak kilograma i poboljšanja tena.
Kako napraviti domaći kefir?
Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva Kefir,
mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u
posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura
treba biti veća od 10 C‘) i
nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je
domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za
novi kefir. Ako ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju
skladištiti u vodi.
Važno: Kefir ne smije doći u doticaj s
metalom – posuda u kojoj se radi ne smije imati
metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i
vađenje gljive.
Gdje nabaviti gljivu Kefir?
Gljive Kefir (kefirna zrnca) se ne prodaju
po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime,
gljiva se brzo razmnožava i dijeli, piše portal Kreni
zdravo.
Kefir za zdravlje i uštedu
Ako ste ljubitelj kefira, radeći domaći kefir ćete i uštedjeti, i
to na litru kefira 6 kuna (litra mlijeka na dan kada se radi ovaj
članak košta 6 kuna, a litra kefira oko 12).
Ako vaša obitelj popije litru kefira dnevno, godišnje ste
uštedjeli 2.190 kuna.