#zdravživot

Uz domaći kefir do uštede i zdravlja

Thinkstock

Jeste li znali da ovaj ukusni i hranjivi mliječni napitak možete napraviti sami i bez puno truda? Pritom ćete uštedjeti i učiniti dobru stvar za sebe i bližnje.

Kefir gljiva, Tibetanska gljiva (kefirna zrnca)


Kefir
je fermentirani mliječni napitak koji se može
vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno,
kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu
jednaka. Želite li kefir gljivu ili ju imate i želite darovati
možete ostaviti kontakt podatke u komentarima ispod članka.

Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira.
Gljiva Kefir (kefirna zrnca) se tako
konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego
zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne
masti.

Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se
pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju
kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku
vrijednost
kao domaći.

Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir?
Razlozi su sljedeći – domaći kefir je
osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji
okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir
se može proizvoditi brže i u velikim količinama.
No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše
zdravlje koja industrijski kefir nema.

Domaći kefir blagotvorno djeluje:
  • na regulaciju krvnog tlaka
  • liječi kardiovaskularne bolesti
  • snižava kolesterol
  • jača imunitet
  • kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
  • kod oboljenja jetre i bubrega
  • kod unutarnjih i vanjskih čireva
  • liječi upale – antibiotsko djelovanje

Neki svakodnevni korisnici kefira su nam u razgovoru prijavili i
gubitak kilograma i poboljšanja tena.

Kako napraviti domaći kefir?

Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva Kefir,
mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u
posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura
treba biti veća od 10 C‘) i
nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je
domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za
novi kefir. Ako ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju
skladištiti u vodi.

Važno: Kefir ne smije doći u doticaj s
metalom – posuda u kojoj se radi ne smije imati
metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i
vađenje gljive.

Gdje nabaviti gljivu Kefir?

Gljive Kefir (kefirna zrnca) se ne prodaju
po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime,
gljiva se brzo razmnožava i dijeli, piše portal Kreni
zdravo
.

Kefir za zdravlje i uštedu

Ako ste ljubitelj kefira, radeći domaći kefir ćete i uštedjeti, i
to na litru kefira 6 kuna (litra mlijeka na dan kada se radi ovaj
članak košta 6 kuna, a litra kefira oko 12).

Ako vaša obitelj popije litru kefira dnevno, godišnje ste
uštedjeli 2.190 kuna.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest