čestitamo!

Još dva hrvatska restorana zaslužila Michelinovu zvjezdicu, restorani Kaštel i Foša dobili Michelinovu preporuku

Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º, dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista hrvatskih restorana s Michelinovom preporukom odnosno oznakom žlice i vilice obogaćena s 24 nova restorana, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Rezultat je to obilaska hrvatskih restorana profesionalnih
Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili
restorane diljem zemlje, kaže se u priopćenju HTZ-a.

Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina,
globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s
Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s Michelinovom
preporukom, među kojima su se po prvi put ove godine našla i dva
zadarska restorana: Kaštel u sklopu hotela Bastion i Foša.

Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib
Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula),
Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split).
Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude
kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre,
Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto
našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka,
Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice,
Zadra i drugih.

HTZ uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju ocjenjuje
snažnim poticajem za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće
gastronomske scene, ali i velikom globalnom promocijom Hrvatske
kao vrhunske gourmet destinacije.

Podsjeća kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih
restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran
Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu,
koju je zadržao i za 2018. godinu.

“Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i
zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim
restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo
zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski
sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju
odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se
nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug
najboljih restorana svijeta, znati valorizirati”, izjavio je
direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Najavio je da će HTZ i dalje provoditi brojne aktivnosti s ciljem
pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije
bogate gastronomske ponude.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest