
U avanturu spremanja najmanje šest tisuća sushija, a možda i tisuću-dvije više od toga, za gala večeru u "Arsenalu" kojom se otvara četvrto izdanje "Tuna, Sushi & Wine festivala" – upustili su se sinoć zagrebački chef Tomislav Begić te njegovi pomoćnici Luka Pavičić i Stanislav Strmečki.
Dragocjenu ruku pomoći dobili su od učenika Hotelijersko
turističke i ugostiteljske škole u Zadru, “trećaša” Filipa
Nakića, Nadije Hadžić i Filipa Raljevića. Iako
nikad prije nisu spremali sushi, zadarski učenici uopće nisu
sumnjali u uspjeh, a Nadija je i oduševljena tradicionalnim
japanskim specijalitetom.
“Probala sam sushi i jako mi se svidio. Super
je”, kazala nam je učenica zadarske škole dok je sa
svojim školskim kolegama pažljivo pratila chefa Begića u pripremi
jednog od sushija. I ovih šest do osam tisuća sushija koje će
spremiti zagrebačko-zadarska ekipa, bit će tek manji dio ukupne
ponude ribljih specijaliteta u “Arsenalu”.
Tako će rolice maki tune, maki lososa, uramaki lososa i avokada,
uramaki tune i svježeg krastavca, nigirija s tunom, lososom i ebi
kozicama, potom negitovo kosana tuna s mladim lukom, mini
hobotnica te goma vakame salata – biti u ponudi “Ginger Sushija”,
poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i promovira sve
popularnija japanska jela.
Od prošle godine “Ginger Sushi” je partner zadarskog “Tuna, Sushi
& Wine Festivala”, a zahvaljujući sve većoj potražnji za
japanskim specijalitetima, ova sushi kuća od osnovnog restorana u
Masarykovoj brzo se proširila i na Zaprešić i Dugavu.
“Sve se više priča o zdravoj hrani u Hrvatskoj, kao što
sve veći broj ljudi voli takvu prehranu. Mi obožavamo sushi, pa
smo htjeli imati kvalitetan i cijenama povoljan
restoran”, kaže nam vlasnica “Ginger
Sushija” Adriana Dobrović koja je s
bratom Zvonimirom otvorila jedan od poznatijih
restorana zdrave hrane. Iz istog je razloga i bez puno
premišljanja, kaže nam, ove godine ponovno došla na TSWF.
“Festival je super! Uvijek se napravi spektakl, pa puno
ljudi dođe i uživa u vrhunskoj hrani koju ove godine priprema
zaista mnogo poznatih zadarskih i hrvatskih restorana”,
dodaje Adriana.
Kako bi spravljanje zaista impozantnog broja sushija bilo moguće
u tako kratkom vremenu, iz Zagreba je dopremljen skupocjeni
“Fujiseiki” aparat vrijedan oko 15 tisuća eura koji prethodno
pripremljenu rižu oblikuje u prepoznatljive sushi oblike. Završnu
ruku dat će kuhari iz “Gingera”, zadarski učenici i
chef Begić koji zaključuje:
“Prošle smo godine radili sushije bez aparata, a sada s
njim i učenicima cijeli je posao znatno olakšan. Također očekujem
kako ćemo neke vještine i znanja prenijeti na zadarske učenike.
Radujem se večerašnjoj gala večeri i predstavljaju japanskih
specijaliteta zadarskoj
publici”.



