glukozno-fruktozni sirup

Izbjegavajte konzumirati najgoru vrstu šećera kojom se hrane stanice raka

Ne samo da je šećer primarni izvor viška kalorija, već najnovija istraživanja pokazuju da stanice raka upijaju visoko fruktozni kukuruzni sirup, što je još jedan dodatni razlog da ga izbjegavamo.

Prije par godina, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji i Los
Angelesu utvrdili su da stanice tumora gušterače koriste fruktozu
za dijeljenje i reproduciranje, što pobija ranije pretpostavke da
su svi šećeri jednaki. Tumorske stanice koje su hranjene
glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva
različita načina, rekao je istraživački tim.

Otkriće od velikog značenja za onkološke bolesnike

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research,
mogli bi pomoći objasniti ranije studije koje su povezivale
uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jedne od najsmrtonosnijih
oblika bolesti.

“Ovi rezultati pokazuju da stanice raka mogu lako metabolizirati
fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su  2010.
Dr. Anthony Heaney i kolege iz UCLA’s Jonsson Cancer Center.

“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je
propisana prehrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da
smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom
tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.

Amerikanci, puno više nego ljudi u većini drugih
industrijaliziranih zemalja, pojedu nevjerojatnu količinu
fruktoze, uglavnom visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, koji je
mješavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u
gaziranim pićima, kruhu i nizu drugih prerađenih
namirnica.

Nevjerojatno, ali još uvijek ne postoji konsenzus među
političarima, industrijskim ekspertima i zdravstvenim
stručnjacima o tome povećavaju li visoko-fruktozni kukuruzni
sirup i druge slatke namirnice kolektivnu nacionalnu liniju
struka. To je vjerojatno razlog zašto ne postoji više javnog
educiranja o posljedicama konzumiranja visoko-fruktozne,
procesirane hrane.

Što je glukozno-fruktozni sirup?

Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli
cijelu kutiju?

Gasite žeđ gaziranim sokovima, ali uvijek želite popiti još koju
čašu?

Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja
se nalazi u većini gotovih proizvoda.

Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je
vrsta kukuruznog sirupa.

Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze
pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje
mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni
sirup.
Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno
jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja
proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako “dobrodošao” u
svijetu brze hrane.

Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer
u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama,
pecivima i gotovim juhama.

Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima
razarajuće djelovanje na naše zdravlje.

Zašto je glukozno-fruktozni sirup opasan?

Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost ne samo za našu
liniju. Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak
ne doživljava kao hranu.

Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u
tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego
glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok – zbog toga je njezina
apsorpcija ograničena.

Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u
glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno
tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.

Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza
usporava metabolizam i uzrokuje pretilost.

Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži
značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade
glukoze.

Stanice tumora se hrane svim vrstama šećera

Neke skupine znaju istinu i pokušali su je glasno iznijeti
javnosti. The American Heart Association, na primjer, kažu da
previše šećera bilo koje vrste ne samo da će raširiti vaš remen,
već povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara.

I veliki broj država, uključujući New York i Kaliforniju,
razmatraju o uvođenju poreza na slatke gazirane napitke kako bi
financijski mogli pokriti troškove liječenja pacijenata koji
boluju od bolesti koje uzrokuje pretilost, a koji su obuhvaćeni
vladinim programom zdravstvenog osiguranja. No, ovi su porezi
naišli na uspješnu oporbu, najvećim dijelom, uz pomoć milijunskog
lobiranog novca interesnih skupina koji kažu da je šećer samo
šećer.

Heaney tim je dokazao, izvijestio je Reuters, da su tijekom
pokusa, porasle stanice raka gušterače koje su hranjene glukozom
i fruktozom. Stanice tumora su napredovale na obje vrste šećera,
a posebno su procvale uz fruktozu.

“Važno je naglasiti, da je metabolizam fruktoze prilično različit
od metabolizma glukoze”, tim je napisao.

“Smatramo da ovo istraživanje ima puno implikacija na javno
zdravstvo. Nadajmo se da će se, na federalnoj razini, pojaviti
određeni napor da se napravi korak unatrag u pogledu unosa
visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa u našoj prehrani,” Heaney
navodi u priopćenju.

U periodu između 1970 i 1990, potrošnja visoke fruktoze je u
SAD-u porasla 1000 posto, i epidemija pretilosti se počela
shvaćati ozbiljno.

Ostale bolesti povezane sa šećernom ishranom

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup je također bio povezan s
drugim medicinskim stanjima i bolestima:

– Prehrana bogata kukuruznim sirupom uzrokuje da tijelo proizvodi
višak mokraćne kiseline, koja pogoršava giht – stanje uzrokovano
visokim razinama mokraćne kiseline – navodi se u studiji
objavljenoj u ožujku 2012 u časopisu Journal of Nutrition.

– Istraživači na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini su rekli
da potrošnja visoko-fruktozne hrane može pogoršati
bezalkoholnu bolest masne jetre “iscrpljujući svoju zalihu u
kritično važnih molekula koje se nazivaju ATP, koje proizvode
energiju za stvaranje stanica jetre (i drugih tijelesnih stanica)
i za važne stanične procese, uključujući metabolizam, objavljuje
Science Daily.

– Studija objavljena u časopisu Journal of
Nephrology otkriva da konzumiranje “dijetalne fruktoze”
pogoršava bolest bubrega inhibirajući crijevne apsorpcije kalcija
i izazivaju nedostatak vitamina D.

www.naturalnews.com i alternativa-za-vas

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest