
Novo istraživanje Sveučilišta Kalifornija moglo bi objasniti vezu prehrane bogate kolesterolom i raka debelog crijeva jer je na miševima utvrđeno da masne stanice ubrzavaju podjelu stanica čime potiču brzinu rasta tumora.
Znanstvenici su otkrili da povećanje razine kolesterola kod
miševa rezultira bržom diobom crijevnih matičnih stanica što
omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.
Istraživanjem je na molekularnoj razini otkriven mehanizam koji
se skriva iza te pojave i pomoći će razvoju novih lijekova za rak
debelog crijeva jer će se znanstvenici usmjeriti na potragu za
lijekovima koji će ometati funkcioniranje toga mehanizma.
Rezultate istraživanja znanstvenici s medicinskog fakulteta
kalifornijskog sveučilišta objavili su u časopisu Cell Stem
Cell.
“Uzbuđeni smo što smo otkrili da kolesterol utječe na rast
matičnih stanica u crijevima a što pak više od sto puta ubrzava
stvaranje tumora. Dok je veza kolesterola u prehrani i raka
debelog crijeva već dobro utvrđena nitko do sada nije objasnio
koji se mehanizam skriva iza toga”, kaže voditelj studije Peter
Totonoz.
Znanstvenici su povećali udio kolesterola u matičnim crijevnim
stanicama nekih miševa uvodeći više masnoća u njihovu prehranu.
Kod drugih miševa znanstvenici su promijenili gen koji regulira
fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u staničnim stijenkama, što je
potaknulo stanice da same stvaraju više kolesterola.
U obje skupine povećala se sposobnost diobe matičnih
stanica.
S porastom razine kolesterola kod životinja njihove su se stanice
sve brže dijelile izazivajući da se tkivo koje oblaže njihov
probavni sustav širi i da se njihova crijeva produže.
Te su promjene značajno ubrzale formiranje tumora u njihovim
crijevima.



