
U petak, 29. prosinca od 17 sati na Trgu Petra Zoranića održat će se kušanje kuhanog vina ugostitelja na adventskom sajmu, u organizaciji Udruge "Vinum" - Udruge ljubitelja vina u Zadru s ciljem podizanja kvalitete proizvoda.
Kušanje vrši stručni žiri uduge kojeg čine: Filip Erceg
(predsjednik udruge i poznati ocjenjivač maslinovih ulja, Renato
Kraljev (poznati zadarski kuhar), Ivan Stiblik (jedini zadarski
sommelier 3. Stupnja), te Manuela i Robert Plohl (idejni
začetnici Udruge, te vinski connoisseuri.
Sudjeluje 17 ugostitelja a najbolja tri ugostitelja- kućice bit
će proglašeni i udijelit će im se simbolične nagrade (butelja
vrhunskog vina) i priznanje za osvojeno visoko mjesto.
Udruga ljubitelja Vina “Vinum” koja je još uvijek u postupku
osnivanja nastala je kao odgovor modernih vremena za potrebom
visoke vinske kulture kako u Hrvatskoj, tako i u Zadru.
Predsjednik Udruge je Filip Erceg, potpredsjednik Mario Vuksan, a
tajnica i idejna osnivačica Udruge Manuela Plohl.
– Već na samom početku brojimo pedesetak članova. Udruga
ljubitelja vina okuplja sve vinske entuzijaste, kako
profesionalnog tako i amaterskog kruga na jednom mjestu. Na ljeto
2017. godine rođena je ideja o vinskoj udruzi koja bi okupljala
enologe, sommeliere, connossiere ili jednom riječju ljubitelje
vina na jednom mjestu.
Glavne misije udruge su: promicanje kulture vina s posebnim
naglaskom na zadarsku regiju, promicanje hrvatskih vina u
nacionalnom i međunarodnom okruženju, poticanje istraživanja i
razvoja novih tehnologija, susreti i druženja članova, izdavanje
publikacija, organizacija obrazovnih tečajeva, izložba,
degustacija i raznih drugih kako kulturnih tako i eno-gastro
događanja. Usredotočeni smo na promicanje odgovornog konzumiranja
i kulture vina na nacionalnoj, kazuju iz Udruge “Vinum”.



