U Italiji ga zovu ricotta, Nijemci ga nazivaju Ziger, a Englezi će koristiti albumin cheese ili quark. Skuta se radi od punog, najčešće ovčjeg mlijeka – ona je mekana, što znači da ne zrije.
Bogat je izvor kalcija, minerala, zdravih kiselina, a pogodna je
i kao prilog, u slanim, ali i u slatkim jelima.
Prhke konzistencije, pogodna je za mazanje na razne tosteve i
bruchette, ali jednako tako savršeno odgovara brojnim slatkim
kremama i svježem bobičastom, kiselom voću.
Nećete promašiti ako je dodate povrću poput brokule ili blitve,
savršeno se sljubljuje s tjesteninom i njokama, a pršut je još
ukusniji uz fino ohlađenu i serviranu skutu. Poljaci će je jesti
u pierogima, finim punjenim jastučićima, a Estonci u čokoladi
koji nazivaju kohuke.
Na našim područjima se jede i u štrudlama, pitama, omletima, krem
juhama, a ponekad i na pizzama. Preporuča se osobama koje boluju
od dijabetesa, a stari narodi su smatrali da pozitivno utječe na
liječenje anemije, plućnih tegoba, pa čak i reuma.
Novosti u gastronomiji svakodnevno uče natjecatelji showa
“Tri, dva, jedan – kuhaj!”, koje možete pratiti od ponedjeljka do
četvrtka od 21:40 sati, na RTL-u!



