
Svi znalci i ljubitelji viskija reći će vam isto – samo mala kap vode obogatit će miris i okus ove dimljene, zlatne tekućine. Koristeći se računalnim simulacijama, znanstvenici su uspjeli objasniti kemiju iza tog
“Okus viskija primarno je vezan za takozvane amfipatske
molekule, sačinjene od hidrofobnih i hidrofilnih
dijelova”, objasnio je Björn Karlsson, jedan od autora
studije objavljene u časopisu Scientific Reports, prenosi
znanstveni portal Geek.hr.
To u osnovi znači da jednu stranu molekula “okusa” u viskiju
privlači voda, dok drugu odbija. I po svemu sudeći, ova dvojaka
struktura molekule poznate kao gvajakol ima ogroman utjecaj na
okus viskija.
Gvajakol se obično nalazi u dimljenim i tresetnim škotskim
viskijima, i već je otprije poznat kao nositelj ovog specifičnog
okusa kojeg toliko vole mnogi ljubitelji viskija. Koristeći
računalne simulacije mješavine vode i etanola s dodatkom
gvajakola, znanstvenici su uspjeli uočiti kako različite
koncentracije dviju tekućina mijenjaju ponašanje molekule okusa u
otopini.
Otkrili su da zbog interakcije vode, etanola i gvajakola,
razvodnjavanje viskija dovodi molekule gvajakola na površinu, što
znači da će vrlo brzo pronaći svoj put do jezika i nosa
uživatelja, i na taj način poboljšati okus i miris.
Koliko biste vode trebali dodati u svoj alkohol? Pa, preferencije
u uživanju viskija su osobna stvar, rekao je Karlsson za NPR.
“Vrlo je teško reći nešto općenito.” Stara mudrost pak kaže da je
dovoljno par kapi vode ili jedna kockica leda, no to zaista ovisi
o osobnom ukusu.



