korisni savjeti

Planinari bi trebali izbjegavati zašećerne obroke

Ako idete na dugu i zahtjevnu planinarsku turu, zasigurno je teško odoljeti da ruksak ne natrpate čokoladom, slatkišima i ostalim slatkim zalogajima, no ta hrana nikako nije dobra za planinare, tvrde stručnjaci.

“Slatki obroci će povećati razinu šećera u krvi vrlo brzo i imat
ćete nagli dotok energije, ali će isto tako brzo energija i
splasnuti. Šećer će u stvari smanjiti izgaranje masti”, objasnio
je Boris Gnielka, stručnjak koji radi za časopis “Outdoor”.

No, on ipak predlaže dodavanje malo šećera u napitke – mješavinu
vode sa svježe iscijeđenim sokom od jabuke, na primjer.

“Voda je u stvari sasvim dovoljna, ali je pijemo premalo jer nema
baš neki ukus, a upravo to šteti našoj aktivnosti”, dodaje
Gnielka.

Može se, pojašnjava suradnik časopisa za visokogorsko
planinarenje, također dodati i vitamin C u prahu i prašak za piće
bez šećera i to su sve dobre alternative, iako to ne vole svi.

Preporučljiva hrana na planinarenju uključuje puno vode,
ugljikohidrate i tek malo masnoće i šećera. U vašoj bi se
naprtnjači trebali naći klasici poput kod kuće spremljenog
sendviča s cjelovitim kruhom, jabuka i energetska pločica od
žitarica.

Obroci bi trebali biti mali i dobro zapakirani i trebali bi moći
izdržati i pritisak i toplinu. Kada se radi o odabiru sadržaja
sendviča postoji samo jedno pravilo: ne smije biti premastan i
pretežak za probaviti.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest