
Popucala ljuska jajeta kod kuhanja obično nije velik problem, ali kada od njih radimo pisanice ili želimo zadiviti goste, svaki je trik dobrodošao
Bojanje i ukrašavanje jaja za najsvečaniji katolički blagdan
lijepa je zabava i tradicija za cijelu obitelj, ali ako ljuska
napukne kod kuhanja, uskrsne pisanice neće biti onakve kakve
smo zamislili. Neke od ovih savjeta sigurno veće znate, a neke
vrijedi isprobati. Ponekad unatoč svim trikovima jaje
jednostavno popuca, ali njih iskoristite za francusku salatu
ili ih primjerice poslužite uz uskrsni doručak.
Prije nego što ih stavite kuhati, jaja trebaju odstajati na
sobnoj temperaturi te ih nije dobro stavljati u vodu ravno iz
hladnjaka. Nadalje, mnogi jaja ne dodaju u vodu tek kada zavre,
već ih odmah stave u lonac pa na vatru.
Pomoći će i ako voda ne vrije prejako te jaja imaju dovoljno
mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati pa je manja
šansa da će ljuska popucati.
Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim puste da se
kuhaju par minuta te isključe vatru i u toj vodi ostave još
pola sata.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će
žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da
istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite oboje.
U mnogim trgovinama sada možemo kupiti i bijela jaja te će boje
na njima zasigurno biti još ljepše, no imajte na umu da je
njihova ljuska tanja pa možda i prije puknuti.



