primorska delicija

Kraljica krša na vašem tanjuru: Kajgana sa šparogama

Vrijeme je šparoga. Postoji li bolji trenutak da uskočite u stare tenisice i trenerku i zaputite se u branje ovih divnih proljetnih izdanaka?

Istina, treba vremena da se oko ‘istrenira’ da ih vidi u grmlju,
a valja i stisnuti zube pa zavući ruku među trnje… Riskiramo i
pokojeg krpelja, susret sa zmijom, ali što je to za ovu primorsku
deliciju?

U svakom slučaju kad ste došli do svojeg stručka šparoga (ukoliko
ipak ne želite u grmlje, ima ih na tržnicama), sve ostalo je
lako. 

Isperite ih pod mlazom vode i lomite ih dok same pucaju, onaj
drvenasti dio stabljike koji se više ne da lomiti ostavite sa
strane.

U tavu ulijte malo ulja, pustite da se zagrije pa dodajte šparoge
i ostavite na laganoj vatri. Sada umutite jaja, ulijte malo
mlijeka i posolite. Jaja izlijte na šparoge, pojačajte vatru i
promiješajte da se jaja ispeku.

Uz kajganu sa šparogama odlično ide zelena salata s
rotkvicama te svježi sir u koji ste umiješali mladi luk. U samo
nekoliko minuta lagani, hranjivi ručak je gotov!

One tvrde ostatke šparoga nemojte bacati, nego od njih
napravite temeljac ili juhu. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest