
Vrijeme je šparoga. Postoji li bolji trenutak da uskočite u stare tenisice i trenerku i zaputite se u branje ovih divnih proljetnih izdanaka?
Istina, treba vremena da se oko ‘istrenira’ da ih vidi u grmlju,
a valja i stisnuti zube pa zavući ruku među trnje… Riskiramo i
pokojeg krpelja, susret sa zmijom, ali što je to za ovu primorsku
deliciju?
U svakom slučaju kad ste došli do svojeg stručka šparoga (ukoliko
ipak ne želite u grmlje, ima ih na tržnicama), sve ostalo je
lako.
Isperite ih pod mlazom vode i lomite ih dok same pucaju, onaj
drvenasti dio stabljike koji se više ne da lomiti ostavite sa
strane.
U tavu ulijte malo ulja, pustite da se zagrije pa dodajte šparoge
i ostavite na laganoj vatri. Sada umutite jaja, ulijte malo
mlijeka i posolite. Jaja izlijte na šparoge, pojačajte vatru i
promiješajte da se jaja ispeku.
Uz kajganu sa šparogama odlično ide zelena salata s
rotkvicama te svježi sir u koji ste umiješali mladi luk. U samo
nekoliko minuta lagani, hranjivi ručak je gotov!
One tvrde ostatke šparoga nemojte bacati, nego od njih
napravite temeljac ili juhu.



