The World Health Organization (WHO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina
Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa
tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene
recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu.
Izuzetno je stoga korisno i važno stvoriti temelje u kojima će
cijela obitelj, a posebno djeca i adolescenti steći pozitivne i
dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih
namirnica te redovite i svježe pripremljene obroke.
Zašto je važno smanjiti unos soli?
Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do
odrasle dobi, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za
razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti
u odrasloj dobi. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene
organizacije iz 2012. Godine, ciljne vrijednosti u programu
smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za
opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje. Osobe s određenim
zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti
bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od
prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz
hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući
i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze.
Začinite umjesto da solite!
Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani,
postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine
ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična
zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg
začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna,
ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa
soljenki. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli
utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz
tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupujemo i
dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.
Važna je samo volja i ustrajnost
Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci
mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite
članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s
vrlo malo soli i s puno začina, jer uvijek možete dodati sol, ali
ju iz jela ne možete oduzeti. Jedna čajna žličica sadrži
otprilike 5 grama solim, a umjesto soli mogu se koristiti drugi
začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka,
ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume,
crvene paprike, currya ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s
biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani.
Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije
kako bi na tržište isporučili što zdravije proizvode pa zašto ne
biste i vi?
Začini i jela koja se najbolje
slažu
-
Lovor – variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke,
temeljci -
Ružmarin – svinjetina, riba, piletina, mahunarke,
marinade -
Mažuran (origano) – govedina, piletina, svinjetina,
janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza -
Kadulja – svinjetina, piletina, puretina, patlidžan,
umaci i preljevi -
Kim – govedina, piletina, svinjetina, mahunarke,
grahorice, kupusnjače -
Timijan – govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune,
cvjetača, patlidžan, repa, mrkva -
Curry – piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža,
marinade -
Đumbir, Kurkuma, Kajenski papar – govedina, svinjetina,
puretina, piletina, riža, mahunarke -
Kopar – salata od svježeg kupusa, govedina, piletina,
marinade, umaci -
Kardamom – voće i kolači



