
Otkrili su da se neke od kemikalija voćne, ugodne arome
Ključ je u mjehurićima! Tim europskih istraživača zaključio je da
mjehurići šampanjca čine više od samog puckanja na nosu – oni stvaraju
maglicu koja naglašava aromu vina.
Istraživač Gerard Liger-Belair sa Sveučilišta Reims Champagne-Ardenne iz Francuske oduševljen je tim otkrićem.
“Sviđa mi se pomisao da takav sjajan i suptilan mehanizam
funkcionira pod našin nosem tijekom kušanja šampanjca. U jednoj jedinoj
čaši tog pića ima “umne” hrane koliko i zadovoljstva za osjetila.”
Don Ho, havajski pjevač još 1966. u jednom svojem hitu pjeva, u
slobodnom prijevodu, ovako: “Mjehurići u vinu čine me sretnim, čine da
se dobro osjećam.”
I bio je u pravu. Sada znanost traži izvor tih osjećaja.
Liger-Belair i kolege koristili su se visokorezolucijskom masenom
spektrometrijom (tehnika kojom se analiziraju molekule na temelju
njihove mase) tijekom proučavanja kemikalija u šampanjcu i pjenušavim
vinima te u mjehurićima i u maglici koju stvaraju kad puknu.
Otkrili su da se neke od kemikalija voćne, ugodne arome koje sadrži
vino nalaze u mjehurićima id a sun a površini više koncentrirane nego u
samom vinu, stoji u izvješću Nacionalne akademije znanosti.
“Nešto slično imamo u prirodi kada se mjehuri morske vode rasprsnu i
otpuštaju onaj svima nama poznati miris mora”, objašnjava Liger-Belair.
Mjehurići vuku sa sobom kemikalije koje se nalaze u vodi do površine
mora i kad se rasprsnu ispuštaju aerosolne kapljice u atmosferu.
Mjehuri zraka koji nastaju tijekom nevremena povećavaju specifičnu
organsku koncentriranost u morskim aerosolima, kaže znanstvenik.
Ako se ista stvar zbiva i s šampanjcem i pjenušavim vinima, znači li to da ona imaju ljepši miris nego okus?
Na to pitanje fizičar Liger-Belair i njegov kolega Philippe
Schmitt-Kopplin, kemičar s Instituta za ekološku kemiju i molekularnu
biogeokemiju iz Nürnberga, dali su politički odgovor; kažu da nisu
stručnjaci za okus i miris.



