
Tamnozelena boja krastavca znači da je svjež
Diljem Europe strah od bakterije E. coli u krastavcima za posljedicu
ima izbjegavanje i ne kupnju tog sezonskog povrća. Ipak, izostavi li ga
se iz prehrane gube se brojni vitamini i minerali koje nudi,
poput kalija, vitamina C i folne kiseline. Krastavci su važna i zdrava
namirnica koja je bogata vodom i ima vrlo malo kalorija.
Njihov sok je
umirujući losion za kožu i kosu, a uz to koristan je za povećanje
protoka urina, a kod reumatskih bolesti nadopunjuje učinak celera i soka
mrkve. Kako je niskokaloričan odlična je dijetna hrana. Unutar
tijela djeluje kao čistač organizma jer uklanja akumulirani “otpade” i
otrove. Pomaže eliminirati i mokraćnu kiselinu pa je dobar i za one koji
imaju artritis.
Krastavci su također dobri za smanjenje
temperature i upala, a njegovi oblozi odmorit će umorne oči i ukloniti
podočnjake. Dovoljno je staviti samo krišku krastavca preko zatvorenih
očiju da bi se oči oporavile.
Svježi krastavac pomaže u smanjenju
žgaravice ili želučane kiseline, ali i kod gastritisa i čira. Njegova
koža bogata vlaknima te razina kalija i mangana koje sadrži reguliraju
krvni tlak i osiguravaju pravilan rad crijeva, a odlični su i za
reguliranje razine kolesterola. Magnezij iz njih opušta živce i mišiće
te omogućuje da normalnu cirkulaciju krvi.
Krastavac se može jesti
na mnogo načina, a najčešće je prilog u salatama, sendvičima i
hamburgerima. Najbolji znak da je krastavac svjež je njegova tamno
zelena boja, piše 24sata.hr



