Mljac

Njegovo veličanstvo croissant

Jedna od prvih stvari koje nam svima padnu na pameta kad se spomene
Francuska je croissant. No, zanimljivo je da on uopće ne potječe iz
zemlje za koju ga vežemo.

Croissant je izvorno bečki proizvod koji je,
prema Larousse Gastronomique, nastao 1683. nakon turske opsade Beča.
Tada je budni pekar čuo dolazak Turaka i dao znak za uzbunu te spasio
grad, a u čast te pobjede osmislio je pecivo u obliku polumjeseca,
simbola Osmanskog carstva. Za popularnost te delicije u Francuskoj
zaslužna je Maria Antoaneta. Tako je to bečko pecivo postalo croissant
(croissant de lune, franc. polumjesec) i osvojio svijet. Nije mu
odoljela ni Audrey Hepburn u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, a ako je to i
vaše omiljeno društvo za doručak isprobajte ovaj recept i uživajte u
home made croissantu.

Sastojci

1 kg brašna (50 dag glatkog, 50 dag oštrog)
7dl toplog mlijeka
1 svježi kvasac ili 2 vrećice suhog
1 žlica šećera
1 žlica soli
3 žlice ulja
1 margarin
1 jaje

Priprema

Sat vremena prije pripreme margarin izvadite iz frižidera da malo
omekša. Rastopite kvasac sa žličicom šećera u 2 dl toplog mlijeka i
pustite da odstoji 10min. Izmiješajte brašno i margarin, dodajte sol,
ostatak mlijeka i kvasac pa umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga
folijom i stavite u frižider na 4 sata ili preko noći. Izvadite tijesto
iz frižidera i još jednom premijesite.

Tijesto razdijelite na 4 jednaka
dijela oblikujući kuglu. Svaku kuglu razvaljajte I oblikujte krug
promjera 40cm. Oštrim nožem krug razrežite na osmine a dobivene trokute
zarolajte od šireg kraja prema užem.

Oblikujte polumjesece i posložite
ih na pleh obložen papirom za pečenje u razmaku od 4 cm. Premažite ih
umućenim jajetom s malo soli i stavite na 2 sata u pećnicu koju ste
zagrijali na 50 stupnjeva da udvostruče svoju veličinu. Izvadite ih iz
pećnice i ohladite, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Ponovno ih
premažite jajetom umućenim s malo vode i pecite 25 minuta ili dok ne
dobiju zlatnu boju.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest