
Ugljikohidrati aktiviraju gene koji uzrokuju upale u organizmu
Ugljikohidrati aktiviraju gene koji uzrokuju upale u organizmu.
Norveški su istraživači ponudili formulu idealnog omjera namirnica
koje biste trebali jesti za zdravlje. Na jednoj trećini vašeg tanjura
bi trebali biti proteini, na drugoj masti, a na trećoj ugljikohidrati, piše she.hr
Ako zastranite s ovog puta, pogotovo ako povećate unos ugljikohidrata,
možete očekivati upale u svom tijelu koje su povezane s razvojem
krvožilnih bolesti, raka, senilnosti i dijabetesa tipa 2. Naime, previše
ugljikohidrata aktivira gene koji uzrokuju upale u organizmu.
Do ovo su zaključka stigli stručnjaci Sveučilišta znanosti i tehnologije koji su u svoju studiju
uključili 32 blago preteške osobe. Ispitanici su šest dana jeli obroke u
prahu koji su se sastojali od 65 % ugljikohidrata, 15 % proteina i 20 %
masti. Zatim nisu bili na posebnom režimu prehrane tjedan dana, nakon
čega su šest dana prepolovili unos ugljikohidrata, a udvostručili konzumaciju proteina i masti.
Voditeljica studije objavljene u časopisu zaključila je kako su ustanovili pozitivan učinak jedenja nekoliko obroka dnevno te da je prehrana s puno ugljikohidrata negativno utjecala na tijelo ispitanika na molekularnoj razini.
“Zdrava prehrana uključuje specifične vrste hrane tako da minimaliziramo potrebu tijela za izlučivanjem inzulina. Sekrecija inzulina je obrambeni
mehanizam u odgovoru na previše glukoze u krvi, a nije bitno dolazi li
ta glukoza iz šećera ili neslatkih ugljikohidrata, poput škroba
(krumpir, bijeli kruh, riža itd.)”, objasnila je Berit Johansen.
Prehrambena piramida ističe skupine i izbore namirnica koje,
ako se konzumiraju u odgovarajućim količinama, čine temelj pravilne
prehrane. Ona je alat koji vam može pomoći da se bolje hranite.
she.hr/eZd



