Večeras u restoranu Kornat

Novitet restorana Kornat, Le Beaujolais Nouveau uz specijalitete od patke i guske

Za večeras restoran Kornat priprema još jednu posebnu poslasticu, no ovog puta nije riječ o pastrvi, već vrhunski Beaujolais Nouveau 2011. te meniji s nizom jela od patke i guske

Restoran Kornat uvelike je počeo osvajati grad Zadar i sve njegove goste svojim autentičnim i pomno pripremljenim ribljim i mesnim specijalitetima te vrhunskim kapljicama.

Kako je javnost već upoznata, zadarski restoran “Kornat”, u suradnji s tvrtkom “Jadran riba”, između ostalog svake srijede za svoje goste pripremati tri slijeda jela od jadranske pastrve (hladno i toplo predjelo, glavno jelo), desert i čašu vrhunskog vina u trajanju sve do 1. travnja 2012. godine, po jedinstvenoj cijeni od 100 kuna.

Tako je bilo i jučer. eZadar je posjetio restoran Kornat, i glavnog kuhara kako bismo provjerili jesu li gosti zadovoljni (i čime naročito), što je novo u ponudi jela i koja nova događanja priprema restoran Kornat.

Hladno predjelo: pašteta od pastrve, tartar od pastrve, na lisnatom tijestu, carpaccio od pastrve kavijar od pastrve. Jedino što nije bilo pripremljeno od pastrve bio je carpaccio od hobotnice.

Toplo predjelo: Tjestenina Bis s “friškom” pastrvom i dimljenom pastrvom

Glavno jelo: rolica od pastrve sa šljivom i začinjskim biljem, steak od lososa u umaku od poriluka sa šampanjcem, palenta sa špinatom i bosiljkom. Palenta je kuhana u juhi od pastrve stoga je bila vrlo aromatičnog okusa i mirisa.

Desert: Torta “Anastazijin san” (mladi sir, višnja maraška, maraskino, a ostatak dodataka je tajna šefa kuhinje)

Uz jučerašnju večeru, restoran Kornat je nudio bijelo, stolno, suho vino “Moj otok” vinarije Duboković s otoka Hvara.Vino je limunsko žute boje i skladnog mirisa sušenih marelica. Srednjeg punog tijela uz vrlo dobro integrirane kiseline te retro okusa po kori mandarina i naranče.

Na pitanje kakav je dosadašnji odaziv na Dane ribljih delicija, glavni kuhar Pero Gering kaže kako je na Dane pastrve odličan odaziv, dok s hamom ljudi baš i nisu previše oduševljeni. Kaže kako je hama, za razliku od pastrve, dosta suha i “tupasta” riba, i što je još jedna velika mana, ima jako puno kostiju. Pastrva je s druge strane vrlo atraktivna i meso joj je zaista ukusno, tako da, kada se usporede, ipak je pastrva osvojila veći broj gostiju. S druge strane, većina posjetitelja do sada nije niti čula za hamu stoga je možda iz tog razloga dodatno skeptična oko kritike vezane za njen okus i kvalitetu.

Večeras slijedi novitet Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Za večeras restoran Kornat priprema još jednu posebnu poslasticu, no ovog puta nije riječ o pastrvi, niti ribi uopće. Pruža vam se idealna prilika uživanja u Beaujolais Nouveau 2011., najboljem beujolaisu u 47 godina postojanja kuće Georges Duboeuf. Uz ovo svježe, mlado, crveno vino, restoran Kornat će pripremiti poseban doživljaj u okusima hrane pripremljene samo za kralja Beaujolaisa.

Na jelovniku vas očekuju dva menija, jedan od niza jela sačinjenih od patke, a drugi od guske. Među jelima će se tako pronaći pašteta od guščje jetre, terina od guščje jetre, guščja prsa u umaku od naranče i šipka, guska nadjevena kestenom, terina od patke, rižoto od patke sa rikolom i pinjolima u košaricama od parmezana i sezama, rosé pačja prsa na tortici od dijon senfa u pjenici od porto vina, desert bianco e nero, kolač s dva preljeva od crne i bijele čokolade, te, najvažnije od svega, Geoges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2011.

Zašto je Beaujolais Nouveau toliko poseban i popularan, upitali smo šefa kuhinje?

Beaujolais Nouveau je crno vino koje se najviše, u svome okusu i mirisu, uspjelo približiti bijelom vinu. Zbog načina na koji se spravlja, vino je vrlo lagano i pitko, a krasi ga voćni okus koji najviše dolazi do izražaja dok je vino lagano ohlađeno. Restoran Kornat vas očekuje.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest