
Kesten je za mnoge prava jesenska, šumska poslastica. Bilo da ih jedete
samo ispečene u tavi ili u pećnici ili da imate pire od kestena poslužen
s šlagom i čokoladom. Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih
jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od
kestena, na bilo koji način, ovaj šumski plod omiljen je među sladokuscima, piše she.hr
Danas se miris pečenih kestena širi mnogim europskim gradovima čim
pristigne jesen. Najtraženija i najcjenjenija, plemenita vrsta kestena
su svakako maroni.
Jednostavno ih možete ispeći i u svom domu, u specijalnoj tavi za
kestene ili u pećnici. Prije pečenja ih samo morate jednom ili dvaput
zarezati u križ. Za raznorazne kreme, juhe ili namaze kuhajte ih
najmanje 30-ak minuta u malo posoljenoj vodi. Kako napraviti ovaj savršeni namaz, jednostavno slijedite ove korake:
Potrebno:
1 kg kestena, oko 250 g šećera, 1 mahuna vanilije, malo soli, 2 dcl vode i 10 dkg kvalitetne tamne čokolade.
Postupak:
Kestene skuhajte u malo posoljenoj vodi. Ogulite ih, propasirajte u
multipraktiku, a zatim ih izvažite. Koliko ima kestena toliko treba
dodati šećera. (Iz 1 kg kestena, nakon što sam ih ogulila, ja sam dobila
oko 250 g čistog ploda). Dakle, pasiranom kestenu dodajte još 250 g
šećera i sve još jednom dobro izmiksajte.
Pire koji ste dobili, vodu i sjemenke vanilije stavite na laganu vatru
i kuhajte uz miješanje. Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte
narezanu tamnu čokoladu. Miješajte i dalje dok se smjesa posve ne
poveže. Premjestite ju u prikladne staklenke i uživajte u savršenom
doručku.
she.hr/eZd



