Tuna, Sushi&Wine festival

Riblji restoran Foša: vrhunska kvaliteta potvrđena članstvom u Jeunes Restaurateurs d’ Europe

Posebnost restorana je dalmatinski sushi chefa Tomljanovića koji je predstavljen na japanskoj televiziji

Jedan od najjačih zadarskih restoranskih aduta u vrijeme “Tuna,
Sushi & Wine festivala” bit će, kao i na dva protekla
festivalska izdanja, znameniti riblji restoran “Foša” kojega je
ekstravagantni američki kuhar i televizijski
putopisac Anthony Bourdain uvrstio
među najbolje hrvatske restorane.

Čak i više od slavnog američkog gurmana, o tomu svjedoči
činjenica kako je “Foša” jedini zadarski te jedan od svega 13
hrvatskih restorana s oznakom JRE – JeunesRestaurateurs
d’ Europe
 – udruge koja postoji već 43 godine i sa
svojih 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije,
Hrvatske, Luxemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije,
Španjolske i odnedavno Australije – okuplja najbolje restorane
chefove u Europi.

Što ih je privuklo takvoj laskavoj procjeni zadarskog ribljeg
restorana? Najkraće rečeno, magična formula vrhunskog gastro
užitka, ugodnog okruženja i povijesnog ambijenta zadarskih bedema
i višestoljetne lučice kao dodatnog šarma. Ipak, nije se sve
dogodilo preko noći.

“Restoran je renoviran prije osam godina, kada smo i dobili novu
postavu na čelu s
vrhunskim chefom Damirom
Tomljanovićem
. Od tada smo krenuli s modernijom pričom i
novom restoranskom filozofijom”, kaže Ana
Šašek
, osoba zadužena za marketinške aktivnosti
restorana koji je u
vlasništvu Mate i Luke
Nižića
. Nova priča u suštini predstavlja najbolje od
tradicionalne dalmatinske kuhinje s maštovitim i kreativnim
kuharskim doradama. Uzbudljivi okusi uvijek svježih i vrhunskih
namirnica u fusion kuhinji dali su restoranu
nijansu prepoznatljivosti, visoki kulinarski standard te europsku
restoransku klasu. 

Tako se na dnevnom meniju “Foše” u vrijeme TSWF po preporuci
sadašnjeg glavnog kuhara Saše Begana, može
naći sashimiod tune uz pire od
češnjaka,coulisod dalmatinske ljubičaste kapule i blini
od sezama, odnosno dnevni izbor sushija s tunom, škampima ili
lososom. Za glavno jelo poslužit će se brudet od tune s bijelim
grahom, sezonskim povrćem i grilanom palentom,
ili steakod tune u umaku od
ovčjeg Roqueforta–najslavnijeg sira na svijetu – i
zapečenom rimskom njokom.

Za desert “Foša” nudi mousse bis na pločici od
mueslija s bijelom čokoladom i jogurtom od šumskog voća te,
azijskim posjetiteljima omiljeni slatkiš, knedle od rižinog
brašna punjene šljivama ili breskvama i karamelizirane smeđim
šećerom. Cijena jednog menija s predjelom, glavnim jelom i
desertom kreće se od 100 do 150 kuna, ovisno o prigodama i vrsti
sezonskog menija.

“Kvaliteta našeg restorana prepoznata je i među našim kolegama
koji su nas prije tri godine nominirali za članstvo u udruzi JRE.
Ponosni smo što iz godine u godinu uspijevamo održati kvalitetu i
što smo uvijek među top 10 hrvatskih restorana”, ne skriva Šašek
zadovoljstvo standardom “Foše” koji je pohvaljen i na talijanskoj
televiziji odgastronovinarkeMarine Garibaldi.
Restoran “Foša” radi svaki dan od 12 sati do ponoći.

Posebnost su sezonska ponuda i dalmatinski sushi

“Baziramo se, prije svega, na kvalitetnoj i svježoj domaćoj
namirnici. Dobavljači su nam domaći ljudi, a ponuda sezonska od
bundeve i kestena do artičoka i šparoga. Dakle, samo ono što je
svježe”, ističe Beganposebnost restorana
“Foše”. Posebnost je i dalmatinski sushi
chefa Tomljanovića koji je
predstavljen na japanskoj televiziji u
kulinarskom showu kojega gleda 16 milijuna
ljudi.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest