Izbjegavajte fast food

Jedna čajna žličica soli dovoljna za cijeli dan

Prosječna zdrava osoba dnevno ne bi trebala unositi više od 1 čajne žličice soli (5g)

Koje namirnice sadrže najviše kuhinjske soli?
Preporučeno vam je da sol, zbog zdravstvenog stanja, izbjegavate pri kuhanju,
kao i sve namirnice bogate solju?, piše magazin.net.hr

Evo odgovora. Najviše soli u organizam unosimo putem gotovih i polugotovih
namirnica. Neke od njih su suhomesnati proizvodi, tvrdi sirevi i sirni
namazi, riba u salamuri, konzervirano povrće, masline, pržene grickalice
(čips, smoki, štapići, kikiriki i ostali prženi i soljeni orašasti
plodovi), senf, kečap i drugi gotovi umaci, juhe iz vrećice, mesni ragui
i naresci itd.

Izbjegavajte fast food te hranjenje u restoranima. Zbog želje za
postizanjem intenzivnijeg okusa hrane, često se koriste prevelike
količine soli. Jedite obilje povrća, posebno onog bogatog kalijem (kelj,
špinat i ostalo tamnozeleno lisnato, rajčica i proizvodi od rajčice).
Namirnice pripremajte na zdrave načine, a umjesto soli dodajte začine!

Prosječna zdrava osoba dnevno ne bi trebala unositi više od 1 čajne
žličice soli (5g), što uključuje sol pri kuhanju, kao i ‘sakrivenu’.
Iznenadit će vas možda činjenica da kukuruzne pahuljice, koje slove kao
zdrav doručak i kvalitetan izvor ugljikohidrata, unatoč svom slatkastom
okusu, imaju visoke količine soli. Slična je stvar s kruhom.

Čitajte prehrambene deklaracije, visoka je količina soli ako
proizvod na 100g sadrži više od 1,5g soli (0,6 g natrija), a niska manje
od 0,3g soli (0,1g natrija) na 100g. Sve između te dvije vrijednosti
podrazumijevamo umjerenim unosom soli na 100g namirnice.

magazin.net.hr/eZd

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest