Novo istraživanje

Zašto su rajčice iz supermarketa bez okusa?

Novo istraživanje otkrilo je razloge zbog kojih rajčice
iz trgovine jednostavno nisu onakve kakve bi trebale biti. Njihov
savršen izgled mogao bi im čak biti i mana…, piše magazin.hr

Naime, odgovor leži u mutaciji gena zbog koje uzgojena rajčica
dozrijeva ravnomjerno. Problem je što su rajčice s mutacijom manje
učinkovite u fotosintezi, zbog čega proizvode manje šećera i drugih
spojeva pa nisu tako slatke, otkriva novo istraživanje koje je
objavljeno u znanstvenom časopisu Science.

Mutirani gen išao je zadnjih sedamdeset godina na ruku proizvođača
koji su zbog njega dobivali rajčice savršenog oblika i boje, te lakšu
berbu – sve su dozrijevale u isto vrijeme, što je omogućavalo masovnu
berbu koja je jeftinija.

No, ta prednost kako naglašavaju stručnjaci sada bi im mogla biti mana. Naime, kako ističe Harry Klee, molekularni genetičar sa Sveučilišta u Floridi savršen izgled rajčica mogao bi postati problem za uzgajivače i prodavače.

‘Za voće koje nije savršene boje i oblika pomislit ću kako je ukusnije’, objasnio je svoje rezoniranje Klee.

magazin.hr/eZd

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest