
Prirodni antibiotik među povrćem dokazano djeluje na smanjenje kolesterola i krvnog tlaka, ali i povećava imunitet te štiti stanice od malignih bolesti
Dobro poznat lijek
Luk je jedna od najstarijih namirnica koje ljudi
koriste u prehrani, a potječe iz Azije. Uzgaja se preko 500 godina, a
koliko su ga ljudi cijenili svjedoči činjenica da su Egipćani njime
plaćali radnike na piramidama. Vrlo malo kalorija, visok udio vode te
vitamina C, betakaroten, vitamin A, kao i tragovi sumpora te kroma čine
ovo povrće iznimno zdravim.
Protuupalna svojstva
Jedinstvena sumporna molekula u luku inhibira
aktivnost makrofaga, specifičnih bijelih krvnih stanica koje igraju
važnu ulogu u imunološkom sustavu. Također, luk je bogat antioksidansima
koji sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu, pa ono proizvodi
manje upalnih molekula, pokazuju studije. Zbog toga se luk naziva i
prirodnim antibiotikom.
Antikancerogeno djelovanje
Dokazano je da redovito jedenje luka u malim
količinama smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, uključujući
rak debelog crijeva, grla i jajnika. Iako je najefikasniji ako se jede
svjež, čak i pirjani luk ima brojne dobrobiti. Ajoeni, jedan od
sastojaka luka imaju sposobnost uništavanja malignih stanica te
izbacivanja toksičnih spojeva iz organizma.
Luk štiti od dijabetesa, povišenog tlaka i kolesterola
Jedenje luka smanjuje razinu glukoze u krvi, a
mineral krom u njemu pomaže stanicama da reagiraju na inzulin. Zbog toga
se preporučuje i dijabetičarima, a osim što smanjuje brzinu podizanja
šećera u krvi, dokazano je da smanjuje kolesterol, trigliceride te
vrijednosti krvnog tlaka.
Čuva srce i jača kosti
Postoje dokazi da sumporni spojevi koji se nalaze u
luku imaju sposobnost razrjeđivanja krvi, sprečavanja nastanka ugrušaka i
srčanog udara. Luk ima posebnu dobrobit za žene u menopauzi, jer
povećava gustoću kostiju te smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma.



