
Voće i povrće koje je tretirano kemikalijama treba oprati octom, limunovim sokom i solju. Upamtite, treba prati i namirnice s nejestivom korom poput lubenice i dinje
Prije čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu,
daske i pribor za rezanje te dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom –
ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u
unutrašnjost tijekom rezanja i guljenja.
Kako bi voće i povrće
bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se riješili
svih bakterija i kemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod
mlazom vode često nije dovoljno.
Zeleno lisnato povrće je tako
potrebno razdvojiti i namakati listove u vodi nekoliko minuta. Potom
treba ocijediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće
organskog podrijetla, no niste li sigurni u metodu uzgoja, uključite u
pranje ocat. Pomiješajte dvije šalice vode s pola šalice destiliranog
bijelog octa te u mješavini namačite listove povrća pet minuta pa
isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim ručnicima. Tako se
smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a ocat djelomično može
utjecati na teksturu i okus hrane.
Povrće poput brokule i
cvjetače potrebno je namakati u hladnoj vodi minutu, dvije prije pranja
vodom ili kombinacijom octa i vode. Povrće i voće s debljom kožom, poput
rajčice i manga, potrebno je prije pranja iščetkati četkom namijenjenom
isključivo za sirove namirnice.
Potrebno je oprati i voće kod
kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine
ne bi došle na meso voća tijekom rezanja. Većina će se bakterija
zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti
prekriveni. U tom slučaju je potrebno najprije isprati namirnicu pod
mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo.
Osim octa protiv pesticida i bakterija djeluje i kombinacija soli i
limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok
jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da
stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i
poslužite.
Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom
vodom, onda ih pustite da se namaču tijekom noći – potopite voće i
povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće
nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u hladnjak ili smočnicu
jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina
namirnice operite netom prije upotrebe.
Sprej za uklanjanje kemikalija mora djelovati barem deset minuta
Povrće
i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite
bočicu s raspršivačem te je operite. Ulijte u nju žlicu svježe cijeđenog
soka limuna, dvije žlice octa i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko
protresite kako bi se sastojci proželi. Voće i povrće prije upotrebe
poprskajte tom mješavinom, pustite da djeluje desetak minuta te isperite
pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili kuhinjskim ručnicima obrišite
prije guljenja i rezanja. Nakon ispiranja okus i miris octa neće se
osjetiti.
Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, cvjetača i ananas
Unos
voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem
organski proizvedene hrane, no to je mnogima financijski neprihvatljivo.
Naravno,
i organsku hranu potrebno je dobro oprati. No s obzirom na to da
organska hrana mnogima nije niti dostupna, pesticide je moguće smanjiti i
unosom namirnica s liste “najmanje zagađenih pesticidima” Američke
udruge potrošača. U tu skupinu spadaju kelj, luk, šparoge, patlidžan,
dinja, cvjetača, mango, kivi, avokado, ananas i grejp. Kod agruma je,
međutim, potreban dodatan oprez te ih se ne preporučuje koristiti cijele
(primjerice, ribanu limunovu ili narančinu koru za pripremu kolača) ako
niste sigurni u njihovo podrijetlo.
Mini trikovi
- Voće i povrće peru se pomoću octa ili soli te ispiru vodom.
- Namakanje u čistoj vodi preko noći također uklanja neželjene sastojke.
- Namirnice s debljom kožom četkaju se prije pranja.



