4 namirnice koje imaju više vitamina A od mrkve

Mrkve su bogate karotenoidima
poput beta karotena te retinolom koji se u tijelu transformiraju u
vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u
krvi te se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i
krvnih žila. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože,
uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u obrani od infekcija. Evo
namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkvi.


1. Tikva

Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama
beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike
polovicu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrijednih
nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u
ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

2. Batat
Slatki krumpiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno
pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom
krumpiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica
retinola te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim
nutrijentom.

3. Kelj
Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga.
Stotinu grama kelja sadrži čak 28 tisuća jedinica retinola i nešto više
od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i
K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce
dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja
bakalara? Jedna žlica ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i
četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu
grama svježih mrkvi.

Zadovoljna.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest