
Mrkve su bogate karotenoidima
poput beta karotena te retinolom koji se u tijelu transformiraju u
vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u
krvi te se nameće kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i
krvnih žila. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože,
uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u obrani od infekcija. Evo
namirnica koje su bolji opskrbljivači vitaminom A čak i od mrkvi.
1. Tikva
Stotinu grama ovog slasnog jesenskog ploda sadrži 0,7 miligrama
beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike
polovicu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrijednih
nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, no valja imati na umu da ćete u
ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.
2. Batat
Slatki krumpiri zadovoljavaju potrebu za ugljikohidratima, a istovremeno
pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom
krumpiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica
retinola te tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim
nutrijentom.
3. Kelj
Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga.
Stotinu grama kelja sadrži čak 28 tisuća jedinica retinola i nešto više
od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i
K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.
4. Ulje bakalara
Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce
dobro je poznata činjenica. No, jeste li znali blagodati ribljeg ulja
bakalara? Jedna žlica ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i
četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego stotinu
grama svježih mrkvi.
Zadovoljna.hr



