
Šafran i kurkuma jelima pružaju primamljivu boju, ali i potiču oslobađanje hormona sreće. Ti
se začini tisućama godina koriste u tradicionalnoj perzijskoj medicini
za podizanje raspoloženja, obično kao dodatak toplim napicima ili riži.
Šafran smanjuje razinu stresa, a brojna su istraživanja pokazala da može
pomoći protiv tuge. Uglavnom se koristi radi lijepe žute boje koju daje
rižotima ili španjolskoj paelli, ali i francuskoj ribljoj juhi
“bouillabaisse”.
I metvica je saveznik veselja. Sadrži veće količine
triptofana, aminokiseline potrebne za stvaranje hormona sreće, a sjajan
je dodatak ljutim umacima i pečenoj janjetini.
Osim
metvice i ružmarin je dobar začin protiv stresa. Ova aromatična
mediteranska biljka dobro se slaže s drugim začinima, primjerice,
sušenim origanom, timijanom, mažuranom i čubrom u poznatoj mješavini
začinskog bilja – “herbes de provence”, koja je odličan dodatak pečenome
mesu i ribi te specijalitetima mediteranske kuhinje.
Napici ili
slastice s vanilijom imaju smirujući učinak, a kako bi vam uvijek bila
nadohvat ruci, pripremite domaći vanilin šećer koji je zdraviji i
mirisniji od kupovnog. Mahunu vanilije uzdužno prerežite i stavite je u
posudu sa šećerom. Nakon tjedan dana vanilin šećer je spreman za
uporabu.
Prtsohvat sreće
Listiće svježeg bosiljka
iskoristite za pesto – talijanski umak od češnjaka, pinjola, maslinova
ulja i naribanog parmezana. Preliven preko tjestenine, donosi pravi
gurmanski doživljaj, a može poslužiti i kao marinada. Kao umak poslužite
ga uz odreske ili piletinu.
Osim što je superzdrava kadulja
potiče pozitivne emocije. Miris joj je aromatičan i sladak, a okus
gorkast zbog čega se kombinira s masnijim pečenjima, kobasicama te
pastrvom. Cvjetićima kadulje ukrašavaju se salate. No kadulju valja
štedljivo dodavati kako ne bi prekrila ostale mirise.
Aroma pečenoga kruha s češnjakom
vraća energiju i potiče pozitivne misli, pokazala je američka studija.
Osobito je ukusan namaz od češnjaka. Glavicama odrežite vrh i prelijte
ih uljem. Zamotajte ih u aluminijsku foliju te pecite oko pola sata na
200°C. Istisnite češnjak i poslužite kao namaz.
Đumbir
se odlično slaže s patkom ili svinjetinom pa ga svakako dodajte
pečenjima. Njegova oštra, jaka i pikantna aroma daje specifičan okus
jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u woku. Korijen
naribajte i u slatka jela, dodajte ga u kuhano vino ili narežite na
trake i ukiselite.
Ljuti začini poput čilija
imaju afrodizijačko djelovanje. Bio svjež, u prahu ili listićima, čili
je odličan odabir u zimskim danima jer potiče cirkulaciju. Odličan je u
kombinaciji s čokoladom. Najpoznatiji umak od čilija je tabasco.



