
Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici
FODMAP dijeta razvijena je na Sveučilištu Stanford, s ciljem da
pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu.
Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je
to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.
Iako dijeta nema veliki učinak na gubitak težine, ublažit će proljev, nadutost i druge probavne smetnje.
Osnova dijete
Glavni cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući
ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Dobro je savjetovati se s
liječnikom ili nutricionistom prije početka Low-FODMAP dijete.
ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici. Dobro je savjetovati se s
liječnikom ili nutricionistom prije početka Low-FODMAP dijete.
Što znači kratica “FODMAP”?
FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides
(oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides
(monosaharidi), And (i), Polyols (polioli). Dijeta brani unos namirnica s
visokim udjelom ovih spojeva.
(oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides
(monosaharidi), And (i), Polyols (polioli). Dijeta brani unos namirnica s
visokim udjelom ovih spojeva.
Što jesti na dijeti?
Voće – banana, borovnica, dinja, brusnica, grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, naranča, marakuja, malina, jagoda
Povrće – artičoka, mrkva, celer, endivija, krastavac,
salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak,
krumpir, žuta paprika, tikvica, batat
salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak,
krumpir, žuta paprika, tikvica, batat
Bilje – bosiljak, chili, korijandar, mažuran, menta, origano, peršin, ružmarin, timijan
Žitarice – kruh bez glutena ili žitarice bez glutena, riža, zob, palenta, psyllium, kvinoja, tapioka
Mliječni proizvodi – mlijeko bez laktoze, sojino mlijeko,
zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt
bez laktoze, umjesto maslaca koristi maslinovo ulje
zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt
bez laktoze, umjesto maslaca koristi maslinovo ulje
Kako dijeta djeluje?
Tijekom 3 do 4 tjedna potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a
zatim postupno dodavati i ostalu hranu, te pritom obratiti pozornost na
pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba
izbjegavati.
zatim postupno dodavati i ostalu hranu, te pritom obratiti pozornost na
pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba
izbjegavati.
Bitno je i dobro rasporediti obroke, kako bi probava radila što bolje. Između svakog jela napravi pauzu od 3-4 sata.
Izbjegavaj hranu koja sadrži FODMAP-ove
Velika količina fruktoze – jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, velike porcije voća
Laktoza – kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi
Fruktani – šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus,
patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika
količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija,
maslačak, inulin
patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika
količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija,
maslačak, inulin
Galaktoza – zapečene grahorice, slanutak, grah, leća
Polioli – jabuka, marelica, avokado, višnja, lychee,
nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača,
zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol,
isomalt, maltitol, xylitol)
nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača,
zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol,
isomalt, maltitol, xylitol)



