Postotak masti se povećava

Zašto sve teže podnosite mamurluk

Svima nam je poznat osjećaj jutro nakon ludog izlaska. U glavi nam
lupa, osjećate se kao da ćete svakog trena povratiti, a ideja da takvi
odete na posao čini vam se najgorom ikada. Vašoj budilici to nije važno,
ona će zazvoniti, a vama će biti prepušten osjećaj krivnje jer ste
sinoć ludovali, umjesto da ste već u 22 sata bili u krevetu.

Nije vam jasno zašto se osjećate tako loše, niste li prije nekoliko
godina pili po cijele noći, a potom se ujutro svježi ustajali kako biste
učili za ispite? Što se dogodilo i gdje su nestala ta vremena?

Mislim da se svi slažemo, što smo stariji teže nam se oporaviti od
večeri tulumarenja, a mamurluk nam sada traje cijeli dan. Znanstvenici
tvrde da znaju zbog čega ga s godinama sve teže podnosimo.

Elite Daily pokušao je uz pomoć liječnika Kevina Sodena i stručnjaka
za fitness Rickija Friedmana doći do odgovora na pitanje zašto se
mamurluk pretvorio u takvu muku. Krenimo s tim kako do mamurluka dolazi.
Prema NBC-u, razgradnja alkohola događa se u dva procesa. Jetra
preuzima visoko toksičnu kemikaliju iz alkohola, acetaldehid, i pretvara
je u netoksičnu kemikaliju acetat. Tijelu je potrebno sat vremena da
preradi jedno piće. Ako pijemo brže od toga, toksični acetaldehid
preplavljuje naš krvotok i zapravo truje naš sustav. Zbog toga postajete
mamurni ako puno popijete. Simptome mamurluka svi znamo i predobro:
dehidracija, mučnina i glavobolja.

“Osoba može doživjeti povišenu razine anksioznosti, žaljenje, sram, neugodu i depresiju”, tvrdi doktor Soden.

Kako starimo, naše tijelo ne može se oporaviti kao ranije. Soden
tvrdi da naše razine energije postaju iscrpljene kako postajemo stariji,
jer manje spavamo, više se nalazimo pod stresom zbog posla koji radimo,
a vjerojatno se ni ne hranimo onako kako bismo trebali. Sve te životne
navike smanjuju našu sposobnost da tulumarimo kao što smo činili ranije.

“Kako postajemo stariji, naša jetra producira manje antioksidansa, pa
toksini koji prolaze kroz naše tijelo uzrokuju glavobolje, povraćanje i
ostala zanimljiva iskustva tijekom mamurluka”, tvrdi Friedman.

Ako svakodnevno pijete dva ili više alkoholnih pića, vaše tijelo neće
biti u stanju filtrirati toksine kao ranije. Food Coach NYC tvrdi da će
svi koji piju alkohol na dnevnoj bazi završiti s jetrom koja neće moći
filtrirati toksine. Osim što se naša jetra teže oporavlja, naša tijela
više nisu onako vitka kao što su bila.

“Postotak masti se povećava, što dovodi do više koncentracije
alkohola u krvi”, dodaje Friedman. Viša razina alkohola u krvi znači da
ćemo biti pijaniji. Kad pijemo alkohol, kvarimo i svoj san. Mnogi se
služe alkoholom kako bi lakše zaspali, no Friedman tvrdi da to ne bi
trebali raditi. Naime, tako se ometa REM ciklus, zbog čega smo umorniji
sljedećeg dana. Možda ćete lakše zaspati nakon čaše vina, ali san koji
dobijete neće biti onaj koji odmara. Vaš se mozak tada jednostavno
isključuje, umjesto da se odmara. Doktor Soden ističe da nam kad smo
bili mlađi, nije trebalo toliko sna da se odmorimo. Kako starimo,
potrebno nam je više sna za istu razinu kognitivne jasnoće sljedećeg
dana. Osam sati trijeznog sna puno bolje obnavlja od 12 sati pijanog
sna.

Slijedi još jedno otkriće koje će vas iznenaditi. Iako vam odgovara,
masna grana poput hamburgera, pomfrita i pizze zapravo pogoršava
mamurluk, jer se masnoća procesuira na isti način kao i alkohol.
Friedman savjetuje da jedete jaja nakon što završite s pijančevanjem te
da prije spavanja popijete čašu vode.

“Masna jetra povećava razine triglicerida, narušena je regulacija
glukoze i veći joj je izazov izbaciti toksine iz tijela”, tvrdi doktor
Eric Braverman.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest